Hur väl man än formulerar en jobbansökan spelar det ingen roll om ingen ser den. Här kan tidpunkten för ansökan vara en faktor. En amerikansk studie av jobbsajten Bright.com har undersökt om det finns ett samband mellan vilken veckodag en ansökan når rekryteraren och sannolikheten att den leder till en intervju. Resultatet är ganska tydligt: måndag är bäst. Och om inte måndag, så tisdag, skriver jobbsajten Careersidekick. Sämsta dagen är lördag då risken är stor att ansökan begravs och glöms bort

Enligt Business Insider är däremot tisdag bäst. Och det beror på att många jobbannonser i USA publiceras på tisdagar vid 11-tiden på förmiddagen. Därför bör man vara på hugget strax före lunch om man vill vara bland de första som ansöker.

Enligt Huffpost är den bästa tiden på dygnet att skicka en ansökan tidig morgon, eller sent på kvällen. De hänvisar till en studie av Talentworks, som gör gällande att chanser att få komma på intervju femfaldigas om ansökan skickas före tio på förmiddagen. Därefter minskar chansen med 10 procent varje halvtimme. Att skicka sent på kvällen kan också fungera om det innebär att ansökan ligger bland de första i rekryterarens inkorg på morgonen. Men det är något av en chansning.

Den sämsta tiden att skicka en ansökan är precis vid arbetsdagens slut. Bland kandidaterna i studien som gjorde det, fick bara 3 procent svar från arbetsgivaren.

Tidpunkten på dagen eller vilken veckodag man skickar in sin ansökan tappar i betydelse om ansökan kommer iväg för sent. Har det gått en månad sedan annonsen publicerades kan rekryteraren redan ha gjort sin gallring, resonerar rekryteringsexperten Ashley Watkins i en artikel i Huffpost. Är du ändå sent in en rekrytering behöver det inte vara kört. Men då bör du mobilisera alla kontakter och referenser du har, för att fästa rekryterarens uppmärksamhet på din ansökan.