När du går med på provanställning har du inte automatiskt rätt att förhandla om din lön om provanställningen övergår i en fast tjänst. Om du vill ha den möjligheten behöver det vara inskrivet i ditt anställningsavtal.

Fråga: Jag ska påbörja en ny roll som inleds med sex månaders provanställning som sen övergår till en tillsvidareanställning. Visst är det så att jag kommer få förhandla om lönen när anställningen övergår?

Svar: Så spännande att du ska påbörja din nya roll. När det gäller övergången från provanställning till tillsvidareanställning är det viktigt att notera att arbetsgivaren inte har någon skyldighet att förhandla om lönen i samband med övergången. Om det ska vara aktuellt är det något som ni bör diskutera och komma överens om innan avtalet ingås.

Det är också värt att notera att på arbetsplatser där det finns kollektivavtal, revideras löner vanligtvis en gång per år som en del av de årliga lönerevisionen. Den processen kan se lite olika ut beroende på vart du är anställd och om/vilket kollektivavtal du omfattas av, men generellt så kommer du och din chef bland annat gå igenom hur du presterat och nått upp till dina mål under det gångna året.

Om du inte vet vart du hittar kollektivavtalen eller vilket kollektivavtal du omfattas av kan du söka i vårt avtalsregister som du hittar på Kollektivavtal inom privat sektor.

Läs också: Måste jag gå med på provanställning?

Läs också: Får arbetsgivaren plötsligt ändra din arbetsroll?

Läs också: Så får du bra villkor -- även på extrajobbet

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.

 

Så hanterar vi din medlemsfråga

Inskickade frågor till Akavias rådgivare/förhandlare redigeras och avidentifieras innan publicering i tidning och på webb. Det sker för att skydda dig som medlem och dina medlemsuppgifter.

Inga personliga frågor publiceras.