Fråga: Jag har arbetat på ett företag flera år och känner att det är dags att röra på mig. Det som hindrar mig från att ta steget vidare är att andra arbetsgivare verkar vara väldigt nitiska med att tillämpa provanställning. För mig känns det som ett otryggt alternativ att lämna en fast anställning för att gå ”på prov” eftersom jag vet att en provanställning kan avslutas ganska omgående. Har jag möjlighet att förhandla bort provanställningen eller är det bara att gilla läget och ta risken?

Läs också: Byta jobb? 6 tecken på att det kan vara dags

Svar: Det finns ingen lag som hindrar arbetsgivaren från att tillämpa provanställning när en ny tjänst ska tillsättas. Kollektivavtal kan däremot ställa striktare krav för när och hur provanställningar ska användas. Arbetsgivaren kanske har som standard att tillämpa det vid nyrekryteringar. Men det betyder inte att det måste gälla för just din del. Som namnet avslöjar är en provanställning i grund och botten till för att testa någon som är ”oprövad” på arbetsmarknaden.

Läs också: Kan man ha bättre villkor än vad kollektiavtalet ger?

Jenny Rosén, specialist, rådgivare och förhandlare på Akavia.

Även om intentionerna med provanställningen är att den ska gå över i en tillsvidareanställning är det, som du själv säger, en osäker anställningsform på så sätt att den kan avslutas utan närmare angivna skäl innan den går över till en tillsvidare­anställning. Det finns därmed all anledning att diskutera det faktiska behovet med en prövotid. Det är varken konstigt eller ovanligt att lyfta frågan till dialog när du har en kappsäck full av erfarenheter.

Läs också: Så slipper du ångest inför nytt jobb

Jag föreslår att du understryker din arbetslivserfarenhet och ber arbetsgivaren motivera varför de behöver pröva dig. Lyssna in argumenten och försök att bemöta dem med alternativa lösningar. Kanske kan ni komma överens om att du lämnar fler referenser? Det kan vara personer i olika befattningar som du arbetat med. Andra alternativ kan vara att låta blivande kollegor få intervjua dig eller att lämna arbetsprov som styrker dina färdigheter ytterligare.

Om du trots allt inte når framgång i dina försök kanske det kan vara möjligt att åtminstone avtala om en kortare prövoperiod, alternativ en längre uppsägningstid för prov­anställningen?

Texten har tidigare publicerats i tidningen Karriär den 31 oktober 2019 och skrevs av Jenny Rosén.