Vägen till dagens Tetra (bok/ e-bok / ljudbok)
Tetra - Historien om dynastin Rausing, Peter Andersson, Tommy Larsson Segerlind

Tetra är historien om den innovativa mjölkförpackningen som än i dag fortsätter att spridas över hela världen. I denna reviderade utgåva berättas om hur vägen till en av Sveriges absolut största industriella framgångar och familjeförmögenheter kantades av stora bakslag, ekonomiska kriser och maktstrider mellan olika nyckelpersoner. 

Läs också: Hon ska bli ekonomiskt fri innan 45 år

Framgång på börsen (bok)
Livet, börsen och allting, Erik Sprinchorn, Cristofer Andersson

Livet, börsen och allting – en medveten pastisch på Douglas Adams Livet, universum och allting – handlar om det som gör en framgångsrik på börsen, vilket författarna menar är det som ger balans i livet i stort.

Investeraren och fondförvaltaren Erik Sprinchorn och privatinvesteraren Cristofer Andersson presenterar mentala tankemodeller och utgångspunkter som både investerare och privatpersoner kan dra nytta av. Via besök i såväl antikens värld som hos Candide och Kafka guidar de oss genom frågeställningar och perspektiv som sällan lyfts in i aktiesfären. 

Läs också: Han lever som ekonomiskt fri

Så hanterar Petter Stordalen motgångar (bok / e-bok / ljudbok)
Apollometoden – sju strategier som fungerar i kris, Petter Stordalen, Eivind Saether

För Petter Stordalen blev pandemin en ekonomisk kraschlandning. Men det var inte första gången han tvingades hantera motgångar. Hur klarar han det oväntade? Hur håller man modet uppe när livet tar en helomvändning och allt står på spel?

Apollometoden är en berättelse om att ändra kurs. Med pandemin som dramatisk bakgrund visar Petter Stordalen hur motgångar kan ge nya möjligheter – även när omgivningen verkar ha gett upp. 

Läs också: Att vara chef och leda i kris

AI som skapar tillväxt (bok/ljudbok)
AI-revolutionen – så blir Sverige mer intelligent, Fredrik Björkman

Hur går det för de svenska bolagen och satsningarna på AI? Vad händer inom det offentliga? Och vad väntar i framtiden? Det är några av frågorna som den här reportageboken av Fredrik Björkman undersöker.

I boken berättar svenska storföretag som Ikea, SEB och ABB sin användning av AI för att skapa tillväxt. Här finns också berättelser från unga tillväxt- och startupbolag som med hjälp av AI utmanar de etablerade spelarna, vilket ger en bild av hur den nya industriella revolutionen påverkar svenskt näringsliv.

Läs också: Micael Dahlen - "Därför styrs du av siffror"

Påverkade av siffror (bok)
Sifferdjur – hur siffrorna styr våra liv, Micael Dahlen, Helge Thorbjørnsen

I Sifferdjur visar ekonomiprofessorerna Micael Dahlen och Helge Thorbjørnsen hur siffrorna styr oss långt mer än vi tror – hur ”försiffrade” vi har blivit – och vad vi kan göra åt det. Boken är ett resultat av en mängd nya, innovativa forskningsstudier.

När gör siffrorna oss starkare och när gör de oss svagare? När lurar de oss? Och när förvandlar de oss till självupptagna tölpar som snor kopieringspapper på jobbet?

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.

The Economist får dig att förstå (podd)
The Economist

I ett imponerade flöde lägger anrika The Economist ut nya poddavsnitt, med syftet att få läsaren att förstå vad som händer bakom rubrikerna. De utlovar överraskande trender och berättelser från hela världen, aktuella frågor, affärer och finanser samt vetenskap och teknik.

 

Djuplodande från finansvärlden (podd)
Follow the Money

Nyhetsbyrån Direkts utrikesredaktör Joakim Rönning och Direkt Studios programledare och ankare Martin Nilsson, båda bekanta ansikten från finansprogrammet Trading Direkt, tar sig friheten att bli mer djuplodande än vanligt i podden Follow the Money. Samtidigt gör de det med ett mer alldagligt språk än vad som är regel i finansbranschen.

Läs också: Nya vanor som håller i lägden

Enkel metod för nya vanor (TED-talk)
The 1-minute secret to forming a new habit, TED-talks /Christine Carter

Det finns olika teorier och strategier för man ska etablera nya vanor och undvika att motivationen tar slut efter en stark start på en förändring. Här delar sociologen Christine Carter med sig av ett enkel metod för att förändra tankesätt och hålla sig på rätt spår – och lyckas nå sitt mål.