Per är fackligt aktiv på ett bolag i revisionsbranschen och heter i verkligheten något annat. Han berättar om hur många av hans kollegor emellanåt har en tuff arbetssituation med mycket långa arbetsdagar.

– Det gäller framför allt i samband med arbetstoppar då man periodvis arbetar 60 timmar i veckan. När många av våra kunder arbetar sent är de kanske kvar på jobbet fram till 19-tiden. Vi är där fram till klockan 23 eller 24. Vi arbetar dessutom ofta sent
under betydligt längre perioder än vad de gör.

– Det största problemet är ofta inte enskilda arbetstoppar, utan bristen på rimlig återhämtning. Den gör att det är många som mår dåligt, säger Per.

Enligt arbetstidslagen får så kallad allmän övertid tas ut med maximalt 200 timmar per kalenderår.

– Behöver man arbeta ytterligare övertid går det att, till en viss gräns, begära dispens, men även om man tar hänsyn till dispensreglerna är det många i revisionsbranschen som arbetar betydligt mer än vad som är rimligt. Det finns de som arbetar mer än tusen timmar övertid per år. Det är helt vansinnigt, säger en facklig utredare.

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.

– För att inte försämra sina nyckeltal är det dessutom många som inte redovisar all sin övertid.

Enligt fackliga företrädare som Akavia Aspekt har talat med är det vanligt att arbetsgivare kompenserar medarbetare som har en tuff arbetsbelastning genom att höja deras lön eller ge dem en extra semestervecka.

– Det är sällan man ger sig på arbetstiden. Det är dessutom svårt att få ut övertidstimmar i form av ledighet, åtminstone fullt ut. Detta trots att det är oerhört viktigt med möjligheter till återhämtning för att vi ska må bra, säger Per.

– Företagen vill gå med så stor vinst som möjligt. För att minimera antalet timmar som en anställd kostar pengar – utan att generera intäkter – är det ofta för lite luft inlagt mellan uppdragen.

Vad leder det till?
– Förutom en alldeles för hög arbetsbelastning, och allt vad det kan föra med sig, leder det till att många som skulle kunna tänka sig att fortsätta att arbeta med revision slutar för att de vill ha en rimligare balans i livet.

Varför söker sig många till revisionsbranschen om arbetsvillkoren är så dåliga?
– Det blir allt svårare för många bolag att rekrytera personal. Man har därför sänkt kraven på dem man tar in. För många är arbete på en större revisionsfirma det första jobbet efter studierna och något som är bra att ha på sitt cv. Många planerar att arbeta där några år för att sedan gå vidare till en mer senior tjänst på ett annat företag.

Det är en förklaring till att vi alltid kommer att ha hög personalomsättning. Men man borde inte öka den genom att ha så hög arbetsbelastning som i dag. Den gör att många som egentligen vill vara kvar lämnar.

Läs också: Jag har för mycket att göra, hur löser jag det?

Läs också: En av tre sjuk av stress

Läs också: Prestera högt utan att bli sjuk

Redovisning och rådgivning - ojämn bransch i kris

Revision- och rådgivningsbranschen kämpar med ojämna arbetsvillkor och kompetensbrist. Samtidigt som många av de som jobbar i branschen anser att de fått sitt drömjobb går andra på knäna. Följ med på Akavia Aspekts granskning av branschen.

Akavia Aspekts granskning publicerades i februari 2024.

Ojämna villkor inom revision och rådgivning

Revisionsbyrå med fokus på balans i livet

Hög arbetsbelastning inom revision gör att unga lämnar

Studie: Felaktiga förväntningar gör nyanställda revisorer negativa

Revisorsinspektionen: "Branschen behöver förändras"

FAR: Det gäller att hantera arbetstopparna inom revision och rådgivning

Medarbetaren i fokus på revisionsbyrån Atrakta