För en tid sedan besökte Per Johansson inspektionens amerikanska systerorganisation.

– De berättade att inte heller amerikanska ungdomar läser redovisning och revision i samma utsträckning som tidigare.

Sedan 2010, då revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades, har antalet auktoriserade revisorer i Sverige minskat från cirka 4 000 till 3 000.

– Under samma period har antalet aktiebolag i det närmaste fördubblats, säger Per Johansson.

Per Johansson. Foto: Revisorsinspektionen– Under de kommande åren väntas behovet av revisorer dessutom öka, bland annat för att klara granskning av företagens växande – och lagstadgade – hållbarhetsrapportering, men också som en del i arbetet med att bekämpa den ekonomiska brottsligheten. Förslag om ett återställande av revisionsplikten för mindre aktiebolag diskuteras.

Samtidigt lämnar många revisorer branschen.
– För några år sedan sades det att det i framtiden inte kommer att behövas revisorer och andra som arbetar med revision.

Digitaliseringen skulle lösa det mesta. Även om det är en felaktig uppfattning, lever den kvar på många ställen. Det är viktigt att få ut budskapet att revisor är ett framtidsyrke med en kraftigt expanderande arbetsmarknad.

– Det är i dag många som kort efter att har skrivit provet och blivit auktoriserade revisorer lämnar yrket. Det gäller inte minst många unga.

Varför då?
– En auktorisation innebär en kvalitetsstämpel som gör personen attraktiv för andra – och bättre avlönade – arbeten, men också arbeten som innebär större möjligheter att uppnå en rimligare balans mellan arbete och privatliv.

– Branschen behöver bli bättre på att hantera frågor som alternativa karriärvägar, balans i livet, jämställdhet och mångfald. Det handlar inte minst om att säkerställa en god och jämn återväxt. Hur väl revisionsbranschen lyckas locka till sig och behålla medarbetare är en knäckfråga.

Läs också: Framtidsstudie - Revisorernas viktigaste frågor

Läs också: Kraven för att bli revisor

Läs också: Lång och tuff väg för att bli partner på revisionsbyrå

Redovisning och rådgivning - ojämn bransch i kris

Revision- och rådgivningsbranschen kämpar med ojämna arbetsvillkor och kompetensbrist. Samtidigt som många av de som jobbar i branschen anser att de fått sitt drömjobb går andra på knäna. Följ med på Akavia Aspekts granskning av branschen.

Akavia Aspekts granskning publicerades i februari 2024.

Ojämna villkor inom revision och rådgivning

Revisionsbyrå med fokus på balans i livet

Hög arbetsbelastning inom revision gör att unga lämnar

Studie: Felaktiga förväntningar gör nyanställda revisorer negativa

Revisorsinspektionen: "Branschen behöver förändras"

FAR: Det gäller att hantera arbetstopparna inom revision och rådgivning

Medarbetaren i fokus på revisionsbyrån Atrakta