Etiska hackare hjälper företag och andra organisationer att upptäcka svagheter i deras digitala exponering. Det gör de genom att försöka ta sig in i olika system.

– Vi undersöker möjliga attackytor gentemot internet. Webbsidor, domäner, portar och protokoll – alla ytor en hacker kan hitta. Sedan presenterar vi resultatet för kunden tillsammans med en lösning, förklarar Johanna Ydergård, produktutvecklingschef på Detectify.
Hon berättar att svagheterna varierar med bolagens mognad, men också från bransch till bransch:

– De stora techbolagen är duktiga på säkerhet, medan äldre bolag i andra branscher kan ha gamla system och gammal kod som innebär större risker. Hos alla kunder hittar vi dock något som går att förbättra.

Läs också: Jobb inom it eller tech? Så skriver du ett bra cv

Att jobba som hackare kräver en djup kompetens som är svår att hitta. Samtidigt finns det enligt Detectify uppskattningsvis en miljon lediga jobb globalt inom området cybersäkerhet.
Många som är aktiva hackar på fri­tiden, vid sidan om ett jobb som till exempel programmerare, eller så är de duktiga tonåringar. I många fall måste de upptäcka fel innan de får betalt.

– För en allvarlig säkerhetsbrist kan företag betala 10 000 dollar. Det är mycket pengar, men betydligt billigare än en cyberattack.
Detectify har byggt upp en global community med 450 etiska hackare. Uppgifterna som hackarna skickar
använder bolaget i sin produktutveckling inom automatiserad webbsäkerhet.

Läs också: Den lönsamma mångfalden

Att locka till sig kvinnor är dock svårt.
– Av de 450 är fyra kvinnor – och det är ju katastrofdåligt.
Johanna Ydergård tror att bristen på kvinnliga förebilder är en orsak, men också att det saknas utbildningar som skulle kunna locka tjejer. Det behövs även mer programmering i skolan för att ge fler tjejer en naturlig ingång till datorer och it. Fler kvinnor är ett sätt att få in fler perspektiv.

– Hackare måste vara kreativa. Det gäller att fundera ut var fel och brister kan finnas i systemen. Det kräver olika sätt att tänka. Därför är det bra att få in både män och kvinnor, men det gäller också andra typer av mångfald.

Läs också: Bolaget som ser fördelarna med en diagnos

Vilka skillnader finns mellan manliga och kvinnliga etiska hackare?

– Det kan vi inte säga säkert eftersom kvinnorna är så få, men om man generaliserar har vi ju fortfarande könsroller som ger kvinnor och män olika erfarenheter.

För hackare med brottsliga avsikter finns branscher där kvinnor är den helt dominerande kundgruppen.
– Där borde det vara enklare för en kvinnlig etisk hackare att tänka ur ett kundperspektiv. Det är ett exempel. Framför allt är det här dock ett växande område på arbetsmarknaden där det går att få ett bra jobb och en bra lön. Då är det inte bra med en fortsatt stor mansdominans, säger Johanna Ydergård.

Läs också: Forskaren Viginia Dignum "AI kommer att underlätta våra liv"

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.