AI gör samhället intelligent (bok/ljudbok)
AI-revolutionen – så blir Sverige mer intelligent, Fredrik Björkman

Hur går det för de svenska bolagen och satsningarna på AI? Vad händer inom det offentliga? Och vad väntar i framtiden? Det är några av frågorna som den här reportageboken av Fredrik Björkman undersöker.

I boken berättar svenska storföretag som Ikea, SEB och ABB sin användning av AI för att skapa tillväxt. Här finns också berättelser från unga tillväxt- och startupbolag som med hjälp av AI utmanar de etablerade spelarna, vilket ger en bild av hur den nya industriella revolutionen påverkar svenskt näringsliv.

Läs också: AI tar nya steg men behöver fortfarande mänsklig hjälp

Nära granskning av Facebook (bok / e-bok / ljudbok)
Facebook – den nakna sanningen, Sheera Frenkel, Cecilia Kang

En gång i tiden var Facebook synonymt med framtiden och folk vallfärdade till Silicon Valley för att bygga en bättre värld. Men så kom skandalerna. 2018 avslöjades att Facebooks ledning, med Mark Zuckerberg i spetsen, hade försökt dölja sanningen – att plattformen blivit en central kanal för desinformation, hat, och politisk propaganda.

Denna omtalade bok är en granskning av Facebooks resa från utopiskt nätverk till global supermakt. 

Läs också: Maximera ditt digitala näterk

AI som levererar värde (poddavsnitt)
Effekten – digitalisering & kunskap AI – alltid på gång 

AI har varit hett i omgångar de senaste tio åren, men fyra av fem organisationer befinner sig fortfarande i startblocken. I poddavsnittet diskuteras några av anledningarna; man har respekt för ny teknik, saknar kompetens, känner en rädsla för förändring och att AI kan ta över våra jobb. Men de tar också upp lösningar och vägar till att få AI att fungera och leverera värde. Podden produceras av Sogeti, ett bolag inom Capgemini-koncernen.

Läs också: Hon utbildar näringslivet för en hållbar framtid

Deep tech och klimatutmaningar (poddavsnitt)
Hypergene / podd Jane Walerud – Deep tech för miljön

Jane Walerud är serieentreprenör och investerare med flera världssuccéer i sitt bagage, bland andra Klarna, Tobii och Lensway. I det här poddavsnittet delar hon med sig av sina tankar kring såväl komplex teknologi som den skillnad det kan göra för miljön. Det blir en  djupdykning i ämnet deep tech och hur det går att använda investeringar för att påverka jorden till det bättre. Podden produceras av svenska techbolaget Hypergene.

Läs också: Självledarskapet har en positiv effekt på välmåendet

Självledarskap för ökad effektivitet (bok)
Aktivt självledarskap, Anna Tufvesson

Kan du ha nytta av att ibland kunna lura din hjärna för att skapa fokus och effektivitet? Den retoriska frågan ställer författaren till denna bok, som bland annat ska hjälpa dig ta reda på vad som är viktigt för dig för att trivas och må bra på jobbet. I boken presenteras också verktyg för att påverka sina känslor och tankar, och du får reda på hur du kan öka din motivation. 

Läs även: Självledarskap har positiv effekt på välmåendet  

 

Mindfulness gör dig mer målmedveten (bok/e-bok) 
Hållbar hjärna med mindfulness, Margareta Öström

Mer självledarskap: med hjälp av lite färdigheter i mindfulness kan du bli bättre på just självledarskap och mer strategisk i hur du lever ditt liv, menar författaren. ”Mindfulness bidrar till en livsstil som är lämpad för den målmedvetna ledaren eller dig som strävar efter att bli en”, konstaterar hon.

Den här boken tar upp myter kring mindfulness, exemplifierar fall där mindfulness hjälpt människor och beskriver hur du kan agera målstyrt och hållbart.

Läs även: Mindfulness - gör chefen till en bättre ledare

 

Balans i livet genom att leva ”lagom” (bok)
Radikalt lagom, Fredrik Nyström

Den kompletta titeln på denna bok är ”Radikalt lagom – så lever du långt och lyckligt utan att träna, banta och stressa dig till döds”. Här synar Fredrik Nyström, professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus, vanliga myter kopplade till mat och träning. Hans budskap är enkelt: Vägen till ett långt och lyckligt liv går via det svenskaste vi har – att vara lagom. Det handlar om att leva ett balanserat liv med lagom mycket mat, lagom mycket träning och lagom mycket vin.