Greider skärskådar politiken (bok/e-bok/ljudbok)
Stugland – en berättelse om Sverige, Göran Greider

Med typisk greidersk skärpa skärskådas dagens föränderliga politiska landskap, nationalstatens roll och den nationella gemenskap som är nödvändig för att skapa ett fungerande, jämlikt samhälle. Stugland är en vandring genom kulturhistorien som inte ryggar för samtidens mest brännande politiska frågor.

 

Erik Fichtelius om äkta och falska nyheter (bok/e-bok/ljudbok)
Äkta nyheter, Erik Fichtelius

Den här boken handlar om nyhetsförmedling som varken driver politik eller styrs av vem som gynnas eller drabbas – nyheter som är nödvändiga för att vi ska förstå, agera och orientera oss i vår omvärld. Motsatsen är alternativa fakta, lögner och propaganda. 

Läsaren får följa med på allt från författarens första journalistiska uppdrag, via ett skenäktenskap och smuggling av systemkritisk litteratur i Polen, kampen mellan Vita huset och New York Times redaktion till vår tids stora journalistiska frågor: kvalitet, public service och digitalisering. 

 

Så arbetar en diplomat (bok)
Diplomati i praktiken, Anders Lidén

Det finns gott om vanföreställningar och okunnighet om diplomaters ofta viktiga men inte sällan osynliga arbete, konstaterar Anders Lidén, som har arbetat som diplomat på olika håll i världen i 37 år. Här ger han inblickar i det praktiska uppdraget att agera ur ett svenskt och nordiskt perspektiv, men spanar också framåt och undersöker hur yngre och blivande kolleger ser på det diplomatiska arbetet. En framgångsrik diplomati kräver många förmågor, inte minst fantasi, empati och förnuft, menar han.

 

Rapport från högriskuppdrag (bok/e-bok/ljudbok)
Kodnamn – PAM, Petra Malm

Petra Malm är den första kvinnliga operatören i specialförbandet SOG, inriktat på underrättelse och strid. Under kodnamnet PAM åker hon i över ett decennium på otaliga hemliga högriskuppdrag och det är först nu, som civil, som hon kan prata om delar av det hon upplevt som operatör.

Här berättar hon om operationer i krigsdrabbade länder, om svårigheten att vara kvinnlig pionjär i en manlig värld där man är maximalt utsatt och där kraven är nära gränsen för det möjliga. Men också om hur du som civil kan jobba med begrepp som är centrala inom det militära, som tillit, motivation och lojalitet.

Läs också: Hon vill stoppa det ökade företagsspionaget

Samlade reportage om läget i landet (bok)
Det nya landet – Mannen i den gröna Volvon och 18 andra reportage från Sverige, Christofer Brask (red.)

Om Riksdagshuset i centrala Stockholm är demokratins hjärta är den verklighet som skildras här Sverige längst ut i kapillärerna. Boken samlar några av de bästa reportagen från Expressen de senaste åren – texter som fångar de brännande frågorna om läget i vårt land. Det handlar om klassklyftor, segregation och integration. Om centrum och periferi, sol och skugga. Om de gamla jobben som försvann och de nya med osäkrare villkor som ersatte dem. Om nya majoriteter och utsatta minoriteter.

Läs också: Personlighetstester är bra i vissa sammanhang

Om det föränderliga Europa (podd)
SR – Europapodden

Europas politiska landskap är satt i förändring och utmaningarna är många. I Europapodden följer Claes Aronsson tillsammans med några av de tyngsta rösterna inom ämnet politiken, debatterna, skandalerna och glädjeämnena i Europa. Ett nytt avsnitt varje tisdag, och det finns många arkiverade att botanisera bland.

Läs också: Så stärker du teamet

Samhällsdebatt och analyser (podd)
Kvartal – poddar

Här finns samlade avsnitt från poddarna Veckopanelen, Fredagsintervjun, Den svenska modellen, Opinionen just nu och Redaktionen tipsar. 

Kvartal är ett politiskt oberoende nätmagasin som publicerar poddar och texter med samhällsjournalistisk inriktning. De ska vara en plattform för nyfiken samhällsdebatt och kvalificerad analys.

Samtal om politik och moral (föredrag)

Hur många snedsteg tål vi? Om moral och omoral i politiken

Hur viktigt är det för väljarna att politikerna lever som de lär? Och på vilket sätt har moralsyn och förväntningar på våra folkvalda förändrats genom tiderna? Hur väl skulle gårdagens stora politiker klara sig i dagens samhällsklimat, och vilken roll spelar media för att styra opinionen mot att förlåta eller att fördöma? 

Ta del av ett samtal om politik och moral med Ludvig Beckman, professor i statsvetenskap och Ester Pollack, professor i journalistik och Jonas Olsson, professor i praktisk filosofi.

Läs också: Så är det att vara mentor

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.