Det är en lugn dag på kontoret. Du sitter och funderar över vad du ska packa inför nästa veckas semesterresa samtidigt som du håller ett öga på de enstaka mejl som landar i företagets allmänna inkorg. Plötsligt bryts lugnet av en skarp signal på växelnumret. En mycket upprörd röst undrar varför ni inte har betalt deras faktura och kräver mycket påstridigt att den omgående blir betald. Din första instinkt är att lösa problemet, och det är det bedragaren räknar med.

Vanligt med bedrägerier under sommaren.

Varje år sker otaliga sommarbedrägerier som utnyttjar att den ordinarie personalen inte är på plats, och att rutiner, erfarenhet och magkänsla har gått på semester.

Det finns ett par vanliga varianter. Att kräva betalt för en påstått förfallen faktura, eller att förlänga ett avtal ni aldrig ingått. Ibland använder bedragarna påhittade namn och ibland kapar de välkända varumärken. Den som ringer upp kan vara mycket övertygande, så är man ovan är det lätt att bli lurad.

Branschorganisationen Svensk Handel har lång erfarenhet av bedragare och publicerar en lista över kända fall. Men namnen och personerna byts hela tiden mot nya, så det gäller att vara på sin vakt. Ge aldrig någon chansen att hävda att ett avtal ingåtts och bestrid alla fakturor du inte är säker på.

För att underlätta för företag och sommarvikarier har Svensk Handel sammanställt sina bästa tips för att minska risken att bli lurad i sommar:

Så undviker du bedrägeri via fluffakturor:

  • Tacka aldrig ja till något via telefon. Om uppringaren insisterar på att en betalning ska genomföras eller en faktura betalas, be om att få ringa tillbaka.
  • Unna er att vara lite extra misstänksamma. Kontrollera nya kunder och leverantörer som kontaktar er. Ställ frågor och gör sökningar på internet innan ni går vidare med leverans eller betalning.
  • Var minst två personer som attesterar kostnader och gör inga utbetalningar under tidspress, detta minskar risken att fel begås.
  • Var alltid misstänksam om något ska gå snabbt.

Källa: Svensk Handel

Svensk Handels lista över kända blufföretag.

Allt fler positiva drogtest på jobbet

Allt fler positiva drogtest på jobbet

Antalet som åker fast i ett drogtest på jobbet ökar. Mer än vart tjugonde test visar på ett positivt resultat. Många av dem som fastnar har använt cannabis eller kokain. Akavia Aspekts granskning om missbruk på arbetsplatsen publicerades i mars 2022.

Allt fler testar positivt vid drogtester på jobbet

Missbruk på jobbet: ”Arbetsgivaren lät oss hålla på ostört”

Tre av tio känner inte till drogpolicy

Drogtester på jobbet – det här gäller

Missbruk på jobbet - Polisen: Allt mer narkotika på arbetsplatserna

Så tycker arbetsgivarna om drogtester

Så bemöter du en kollega som dricker för mycket