Se jobbsökandet som en lång process, och sätt igång så fort du bara kan. Det uppmanar Mirja Sjögren, studie- och karriärvägledare på Ekonomihögskolan vid Linnéuniversitetet.
– Jag tycker att det bästa är om det är något som finns med genom hela utbildningen. Under de första åren handlar det då om att bestämma vilka av alla möjligheter du ska satsa på. Vad vill du göra? Vad passar dig? Det låter som enkla frågor, men de brukar ta lång tid att besvara ordentligt, säger hon.
Julia Dahl är Business Area Manager inom finans på Academic Work och lyfter fram möjligheterna att få gratis hjälp på nätet.
– Det finns till exempel gott om mallar och råd om cv och personligt brev. Alla kanske inte passar när du söker jobb direkt efter examen, men om du letar runt lite kommer du garanterat hitta sådant du har nytta av.
Experternas bästa tips för att få första jobbet:
- Börja i god tid. ”Det är egentligen aldrig för tidigt. Det är bra att börja med olika slags förberedelser, och dessutom är det väldigt värdefullt att kunna söka jobb utan att det är akut läge.”
- Avsätt tid för jobbsök. ”Att söka jobb är som ett arbete i sig. Om du ser till att göra det noggrant och strukturerat så kommer det att vara väl investerad tid. Det kan många gånger vara det där lilla extra som i slutändan gör att det blir just du som får jobbet.”
”Det kommer antagligen att gå åt många timmar på vägen mot ditt första jobb. Det är en av anledningarna till att det är bra att börja tidigt, så att du kan sprida ut arbetet över en längre tid.” - Ta med annat än jobb på ditt cv. ”Det finns mycket annat än jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet. Lyft fram allt som kan ha relevans. Det kan handla om att du har varit engagerad i studenttidningen, aktiv i kårstyrelsen eller arrangerat något stort evenemang. Även fritidsintressen kan fungera i det här sammanhanget, till exempel ansvar inom en idrottsförening eller för en större gruppresa. Men strunta i det som är uppenbart onödigt att nämna; det får inte bli ren utfyllnad.”
- Det viktiga personliga brevet. ”Kolla först om de efterfrågar ett personligt brev, det är inte alltid som de gör det. Men i så fall: se till att använda det för att lyfta fram dina personliga egenskaper. Det är viktigt att du inte repeterar det som står i ditt cv. Anpassa det personliga brevet till just den tjänst du söker, och var noga med att hålla brevet kort och konkret. En halv A4, mer än så bör det i regel inte vara.”
”Arbetsgivarna letar efter någon som har något värdefullt att tillföra organisationen, och här har du chansen att förmedla vad du kan bidra med. Du skulle också kunna berätta kort om vad du lärt dig – utöver det rent teoretiska – i utbildningen, till exempel projektledning eller samarbete i grupp.” - Använd sociala medier. ”Dagens studenter är väl medvetna om sociala mediers roll, men tänker kanske inte alltid på att utnyttja dem fullt ut. När vi rekryterar söker vi ofta brett efter lämpliga kandidater, så se till att vara tillgänglig via Linkedin. Var noga med att hålla din sida uppdaterad och att den har en professionell inriktning. Se till att följa både rekryteringsföretag och intressanta arbetsgivare för att kunna snappa upp när det finns intressanta tjänster lediga.”
”Var aktiv på Linkedin och dela med dig av det du kan eller just har lärt dig. Det signalerar att du är en person med ett generöst förhållningssätt till andra. Börja följa de företag du är intresserad av, och var gärna aktiv i deras flöden. Det blir ett konkret sätt att visa ditt intresse.” - Alla nätverk är viktiga. ”Betydelsen av olika nätverk, digitala och fysiska, går knappast att överskatta när det handlar om rekryteringar. Det finns forskning som visar att ungefär sju av tio anställningar sker genom kontakter på ett eller annat sätt. Jobba strukturerat med att ta tillvara alla kontakter du har under studietiden; inte minst dina kurskamrater, som länge kommer att vara ditt mest värdefulla nätverk i de här sammanhangen. Så det är också bra att vara aktiv i alumnnätverken efter examen.”
- Sök jobb tillsammans. ”Att söka jobb tillsammans med kompisar kan vara ett sätt att göra det roligare, och att se till att det blir av. Det kan mycket väl vara samma jobb ni söker, och skulle kompisen få jobbet så har du ju en mycket bra kontakt inne i företaget.”
- Anmäl dig på rekryteringssidor. ”Utnyttja alla möjligheter att synas, för ju mer exponering du har desto större chans är det att du blir hittad av den som söker efter någon med din profil. Kolla vilka rekryteringsbyråer som erbjuder dig att anmäla dig förutsättningslöst och lägg direkt in dina uppgifter där. Rekryteringsbyråer kan många gånger även hjälpa till med att exempelvis bygga ditt cv eller formulera ett personligt brev. Hos oss på Academic Work kan du till exempel skapa en sida och prenumerera på jobb för att få reda på nya tjänster först.”
- Ha rätt fokus. ”Fokusera på de företag eller branscher som du är genuint intresserad av. Det kommer att lysa igenom i ansökningar och intervjuer om det verkligen är dit du vill. Som relativt oerfaren skulle det kunna vara bra att rikta in sig på nystartade bolag, eftersom en del av dem kan vara mer öppna för att se förbi formella meriter och i stället titta på personliga egenskaper. Samtidigt är det just nu många stora bolag som har ett stort behov av det driv som ofta finns hos nyutexaminerade akademiker.”
- Spontanansökningar – gärna i möten. ”Spontanansökningar har blivit svårare i och med GDPR, eftersom det finns strikta regler för vad som krävs för att företag ska få lagra personuppgifter. Visst kan det ändå vara värt att kontakta ett företag du är lockad av, men det är ännu viktigare att ta tillvara på alla tänkbara tillfällen när du kan få träffa representanter från bolaget. Det kan till exempel vara jobbmässor eller presentationer som företaget håller. Som student kan du på ett naturligt sätt ställa en fråga i stil med ’Vad kan jag göra för att vara intressant för er?”
- Läs inte platsannonser bokstavligt. ”Det här är något som är mycket viktigt att tänka på för den som är ny på arbetsmarknaden: låt dig inte avskräckas av kriterierna som räknas upp i platsannonsen. Se dem som önskemål snarare än krav. Om du har någon annan kompetens eller egenskap som är värdefull för företaget kanske du kan lära dig det praktiska eller tekniska som behövs allt eftersom.”
- Våga gå utanför förstahandsvalet. ”Utforska möjligheterna att jobba inom en annan bransch än du först tänkt dig, eller fundera på hur det skulle kunna vara att flytta till en annan ort för att få det jobb du tänkt dig. Var öppen i sinnet och undersök många alternativ. Det finns alltid flera olika vägar att ta dig dit du vill komma så småningom.”
- Ta ett alternativt förstajobb. ”En annan väg till ditt drömjobb kan vara att sikta på en lite annan yrkesroll än du planerat, eller ett ta ett mindre kvalificerat jobb till att börja med. Dagens arbetsmarknad är väldigt rörlig, och har du då lyckats få in en fot på ett företag så har chanserna att få ett mer kvalificerat jobb där ökat väsentligt.”
- Träna på jobbintervjun. ”Öva upp din förmåga till jobbsökande innan det blir skarpt läge. Gör en lång lista med företag som skulle kunna passa dig, oavsett om du tycker att de är intressanta eller ej. Börja med de minst attraktiva, och sök jobb där du tror att du kan lyckas du komma på intervju. En sådan intervju blir en otroligt bra träning i hur du ska hantera den situationen – och vem vet, kanske visar sig det utannonserade jobbet vara mer lockande jobb än du trott. Om inte, eller om du inte blir erbjuden tjänsten, så kommer intervjun ha bidragit till att du blivit vassare på att presentera dig själv när du får chansen att träffa de mest attraktiva arbetsgivarna.”
- Komplettera online. ”Om du märker att det är någon specifik kunskap som efterfrågas i flera av de roller som du är intresserad av – till exempel efterfrågas Excel-kunskap på hög nivå i många ekonomtjänster – så finns det goda möjligheter att komplettera med det via en online-kurs. Förutom att du lär dig något nytt så kommer det också visa att du är initiativrik och har en passion för att utveckla dig själv. Och det är en egenskap som är högt skattad på arbetsmarknaden numera.”
Det här vill rekryteraren se när du söker jobb
Text: Barbara Taltavull, publicerad 15 februari 2021
Snart nyexad? Lugn. “Färsk kunskap är efterfrågat på flera håll”, säger Kristin Olofsson, rekryteringskonsult på Randstad. Här får du tipsen på vad rekryteraren vill se.
Att söka jobb kan alltid vara lite pirrigt. Men genom att tro på sig själv, vara flexibel, läsa på om företaget du söker jobb på, nätverka och inte missa detaljerna kommer du långt, säger Kristin Olofsson.
– Tro på dig själv. Det är en fördel att vara nyexad. Du har helt färsk kunskap. Många arbetsgivare vill ha det, kanske större mer än mindre.
Nu gäller det dessutom att vara flexibel för hemarbete, framhåller hon.
– Det är inte superlätt med videointervjuer, men du måste visa att du är beredd att ta ett stort ansvar, vara kommunikativ och tala om vad du inte förstått.
Framförallt gäller det att vara påläst om branschen, företaget och vad du vill.
– Det brukar många vara bra på. Du har studietekniken, använd den. Visa dina kunskaper, men också att du är ödmjuk och vill lära dig.
Det är superviktigt att inte slarva med cv:t, understryker Kristin Olofsson.
– Det är viktigt att se till att ha ett bra cv. Det finns guider för hur man gör. Missa inte att skriva ditt telefonnummer och vi vill ha den färskaste erfarenheten högst upp. Beskriv vad jobbet gått ut på, stapla arbetsuppgifter och ansvarsområden.
Ta upp sommarjobb, om du varit engagerad i något extra under studietiden, allt som visar på ansvar och engagemang, tipsar hon. Det kan vara att du varit fotbollsdomare, att du haft en praktikplats eller liknande och fått ett omdöme för det.
– Tänk inte att något är för litet och obetydligt, utan ta upp så mycket som möjligt som kan vara relevant för tjänsten. Vi tittar mycket på om man tagit på sig något extra, till exempel varit engagerad i en studentförening.
Läs också: Nätverka under studierna
Att nätverka är också kanonviktigt, poängterar hon.
– Yrkesnätverket Linkedin är ett fantastiskt arbetsredskap. Det är jättebra för att knyta kontakter, gå med i grupper, engagera sig i frågor som berör ens område, få jobbtips och passa på att synas.
– Det finns företagssidor på alla sociala medier. Men börja med Linkedin. Man är mer öppen för affärsmässiga kontakter där, men du behöver bidra med något själv för att visa att du är drivande. Dela artiklar i branschen, ha något du går igång på på riktigt, till exempel jämställdhet och lägg ut artiklar och forskning om det.
Du måste visa ett driv när du söker jobb och att du är öppen för jobb, understryker hon.
– Man vill gärna se det. Personliga egenskaper blir viktiga då du inte har en erfarenhet att visa på. Var även öppen och intresserad.
Kunskaper om sociala medier och hur man kan jobba med det är också jättebra att komma in med. Det är något som många företag efterfrågar, uppger hon.
– Andra heta områden just nu är hållbarhet och jämställdhet.
Förutom ditt cv är det viktigt att även få med ett personligt brev, anser hon.
Här kan du få tolv tips för att lyfta ditt personliga brev.
– Det ska vara riktat till bolaget du söker dig till. Skriv exempelvis “Jag ser att ni har de här värderingarna. De går helt i linje med vad jag tycker”. Undvik floskler, det går sällan hem. Vissa tar bort den personliga presentationen, men jag ser det som positivt när en kandidat valt att förklara mer på vilket sätt de gör nytta.
Eftersom rekryterare inte är experter på alla jobb vill hon gärna att de som söker använder termerna i annonsen. Många försöker vända sina negativa egenskaper till positiva i intervjusammanhang, men det får tummen ned.
– Jag brukar fråga efter tre styrkor och vad du skulle kunna utveckla. Om någon säger “Jag tycker att jag är dålig på att planera”, tycker jag att det är positivt att man vet om det. Då först kan man börja kompensera med en kalender till exempel. Alla har vi områden vi kan utvecklas inom. Undvik klyschor som att “vara bra på att hålla många bollar i luften” och var alltid artig.
– Var proaktiv och kontakta rekryteringskonsulter.
Var finns jobben?
– Stora svenska industribolag har kommit långt i sitt miljöarbete, inom jämställdhet och mångfald. De tar in nyexade som en del i det och ser fördelen med det. Många bolag som jobbar med förpackningar, exempelvis Tetra Pak, har kommit jättelångt när det gäller miljöaspekter. Jag tror att nyexade har mycket att bidra med, de ser värdet i det. Det är lättare att lära sig på storbolag, processerna finns, så passa på att förkovra dig. Jag jobbar med ett par bolag inom svensk industri. De har gått bra överlag under corona.
Läs också: Så får du bästa villkoren som nyexad
– Även mycket inom näthandel och livsmedel går bra. Här finns många stora trygga bolag. Om du kommer in på ett stort bolag som växer finns möjlighet att lära och avancera.
Ska man fortsätta plugga?
– Det är oftare till en fördel än en nackdel, men det är bra att jobba under tiden. Det är otroligt många som söker jobb nu.
Vilka personliga egenskaper värdesätter ni och arbetsgivarna?
– Det beror en del på tjänsten, men ofta är flexibilitet och att man är strukturerad egenskaper som efterfrågas. Även att man är kommunikativ, det är en egenskap som är bra att ha inom alla jobb.
De värsta fallgroparna vid anställningsintervjuer
- För många klyschor. Vad betyder många bollar i luften för dig?
- Om jag upptäcker att de kulturella värdena inte passar mig. Vissa gillar att nå mål genom att tävla, andra genom att samarbeta.
- Det är viktigt att referenspersonerna är förberedda och vet vilken typ av jobb det gäller. Det har hänt att jag ringt referenspersoner, som inte varit medvetna om att de skulle vara referens.
- Undvik att ta hjälp av förälder eller partner. Jag som rekryterare vill se att du som kandidat är självgående.
Källa: Kristin Olofsson, rekryteringsspecialist på Randstad.
Så funkar rekryteringsprocessen
- Sållning av kandidater utifrån ansökan
- Kompetensbaserade intervjuer. Vilka arbetsuppgifter har du haft? varför slutade du? Tips: Säg inte ni som bolag gjorde, utan berätta vad din del var.
- Personlighetstest. Intervjuer och personlighetstest har olika vikt för olika jobb.
- Referenser. Jag försöker säga att referenspersoner är det man ska lägga minst fokus på. Jag förväntar mig att referenspersonerna säger det jag förväntar. Det är mer uteslutande. De negativa sidorna gräver vi fram i intervjuer och tester. Vi kontaktar referenspersonerna, som alla får samma fråga om hur kandidaten agerar i en viss situation.
Källa: Kristin Olofsson, rekryteringsspecialist på Randstad.
Det här vill byråerna ha när de söker nyexade medarbetare
Text: Barbara Taltavull, publicerad 14 juni 2021
Funderar du på vilka egenskaper du ska lyfta när du söker jobb? Vilka kunskaper som arbetsgivarna gillar? Och vad tittar de på egentligen? Här får du svar från tunga rekryterare inom redovisning och rådgivning och revision.
Vi har frågat EY, KPMG och PwC vad de söker hos nyexade. Här får du svaren på vad vad som kan göra dig till en drömmedarbetare. De anställer hundratals i år. Kanske dig?
De gillar att du är nyfiken, driven och kommunikativ, har hög social kompetens och digital kompetens. Visa att du är genuint intresserad av företaget och delar dess värderingar. Här kan du se vad de svarat.
Anna Svanberg, vd EY Sverige:
Vad tittar ni på när ni anställer unga/nyexade?
– EY är ett värderingsstyrt företag där laganda, respekt och integritet är viktiga ledord. Vid sidan av våra medarbetares engagemang och kompetens är det våra gemensamma värderingar som skapar framgång på marknaden. Vårt fokus på mångfald och delaktighet är viktiga delar i hur vi arbetar med våra kunder, utvecklar våra medarbetare och hur vi verkar i samhället runt omkring. Vi välkomnar öppna, energiska människor med olika tankesätt och bakgrund, och som har någon form av entreprenörsanda. För, även om vi lägger stor vikt vid laganda och gemenskap, är EY samtidigt en arbetsplats där du själv ska kunna driva din karriär i den riktning du vill.
Vilka är de mest attraktiva egenskaperna?
– Att besitta en hög social kompetens och positiv attityd med god förmåga att samarbeta både i större och mindre grupper.
– Att driva förändringar genom att se framtida möjligheter som ännu inte finns, och att drivas av nya innovationer.
– Omfamna mångfald och en öppenhet för att tänka och arbeta bortom det egna perspektivet.
Vilka är de mest attraktiva kunskaperna hos nybakade?
– Vi söker allt ifrån ekonomer, ingenjörer och jurister till systemvetare och techprofiler. Digitaliseringen, i kombination med rådande situation, driver på utveckling och förändring av såväl arbetssätt som yrkesroller, och vi ser ett allt större behov av digital kompetens inom samtliga affärsområden.
Vad har ni för ingångslön och hur ser löneutvecklingen ut?
– Vi erbjuder marknadsmässiga löner och en konkurrenskraftig löneutveckling.
Hur många kommer i anställa i år?
– Vi kommer även i år rekrytera cirka 600 nya medarbetare till EY, och det till samtliga affärsområden.
Läs också: Lång och tuff väg till att bli partner på byrå
Antar att det mest är civilekonomer, men även andra. Hur ser fördelningen ut? Skiljer sig kriterierna?
– Vi anställer till samtliga affärsområden då vårt rekryteringsbehov påverkas av kundernas behov, vilka i sin tur påverkas av ökad digitalisering och olika samhällsförändringar. Inom revision sker stora förändringar på grund av automatiseringen och robotiseringen. Även inom andra affärsområden ser vi framför oss stark tillväxt i takt med att vi fortsätter växa inom områden som strategi, operationella förbättringar och transaktioner.
– Vi rekryterar allt mer ingenjörer och systemvetare, även om ekonomerna fortfarande rekryteras i majoritet. Det händer mycket inom branschen som gör att ny kompetens behövs och digitaliseringen gör att kompetensbehovet breddas.
Annica Hedmark, Head of People and Culture, KPMG:
Vilka är de mest attraktiva egenskaperna när KPMG anställer unga/nyexaminerade?
– Att vara nyfiken, kommunikativ och driven är något KPMG värderar högt.
Vilka är de mest attraktiva kunskaperna?
– Detta varierar ständigt men just nu är det mycket fokus på det digitala och att ha erfarenhet av digitala arbetssätt.
Är det något annat som är avgörande när ni väljer adepter som ni kan tipsa våra läsare om?
– Vill man jobba på KPMG så är det ett plus om man visar att man har ett genuint intresse för företaget.
Vad har ni för ingångslön och hur ser löneutvecklingen ut?
– Lönen är individuell och sätts efter kompetens, utbildning, utbildningsbakgrund, tidigare erfarenheter, vilket verksamhetsområde man ska börja jobba på etc.
Hur många kommer ni anställa i år?
–Förra året anställde vi cirka 230 medarbetare och vi kommer att landa däromkring även i år.
Läs också: Så blir du partner i revisionsbranschen
Katarina Roddar, personaldirektör, PwC:
– Vilka är de mest attraktiva egenskaperna när PwC anställer unga/ nyexaminerade?
- Vi letar efter medarbetare som känner samhörighet med våra värderingar och som tycker om att samarbeta och vill göra skillnad. Vi värderar också förmågan att lösa problem och intresse för att ta till sig och dela ny kunskap med andra.
Vilka är de mest attraktiva kunskaperna?
– För att vara konkurrenskraftiga behöver vi utgå från flera olika kompetenser. Här handlar det om både kunskaper, erfarenheter och personliga egenskaper. Vi använder oss av etablerade tester och ser till helheten och en framtida potential. Om vi ska nämna specifika kunskapsområden som vi rekryterar till just nu så är det till exempel inom ekonomi, finans, revision, IT, data analytics, cybersäkerhet, juridik och skatt.
Är det något annat som är avgörande när ni väljer adepter som ni kan tipsa våra läsare om?
– En grundförutsättning är självklart att den som söker sig till oss är motiverad till tjänsten och vårt företag. Det är också viktigt att dela våra värderingar och känna delaktighet i PwC:s syfte. Sedan är det ett plus om du är nyfiken och bra på att bygga långvariga relationer både internt och med kunder.
Vad har ni för ingångslön och hur ser löneutvecklingen ut?
– PwC har en konkurrenskraftig och individuell löneutveckling för våra medarbetare och där ingångslönen varierar beroende på tjänst.
Hur många kommer ni anställa i år?
– Med den tillväxt vi ser framför oss inom våra affärsområden så räknar vi med att rekrytera flera hundra nya medarbetare inom olika kompetensområden och med olika erfarenhetsnivå.
Läs också: God efterfrågan på revisorer
Läs också: Fixa första jobbet som nyexad
Läs också: Så får du rätt ingångslön
Läs också: 5 vanliga och svåra intervjufrågor
Förmåner som studentmedlem i Akavia
Som student kan du bli medlem i Akavia. Förutom tillgången till nätverket på sitt lärosäte får du också hjälp med cv-granskning, karriärtips, råd för löneförhandling och mycket annat. Här hittar du alla förmåner du som student får om du är medlem i Akavia.
Publicerad