Se jobbsökandet som en lång process, och sätt igång så fort du bara kan. Det uppmanar Mirja Sjögren, studie- och karriärvägledare på Ekonomihögskolan vid Linnéuniversitetet.

– Jag tycker att det bästa är om det är något som finns med genom hela utbildningen. Under de första åren handlar det då om att bestämma vilka av alla möjligheter du ska satsa på. Vad vill du göra? Vad passar dig? Det låter som enkla frågor, men de brukar ta lång tid att besvara ordentligt, säger hon.

Julia Dahl är Business Area Manager inom finans på Academic Work och lyfter fram möjligheterna att få gratis hjälp på nätet.

Julia Dahl – Det finns till exempel gott om mallar och råd om cv och personligt brev. Alla kanske inte passar när du söker jobb direkt efter examen, men om du letar runt lite kommer du garanterat hitta sådant du har nytta av.

Experternas bästa tips för att få första jobbet:

Börja i god tid
Julia Dahl: ”Det är egentligen aldrig för tidigt. Det är bra att börja med olika slags förberedelser, och dessutom är det väldigt värdefullt att kunna söka jobb utan att det är akut läge.”

Avsätt tid för jobbsök
Julia Dahl: ”Att söka jobb är som ett arbete i sig. Om du ser till att göra det noggrant och strukturerat så kommer det att vara väl investerad tid. Det kan många gånger vara det där lilla extra som i slutändan gör att det blir just du som får jobbet.”

Mirja SjögrenMirja Sjögren: ”Det kommer antagligen att gå åt många timmar på vägen mot ditt första jobb. Det är en av anledningarna till att det är bra att börja tidigt, så att du kan sprida ut arbetet över en längre tid.”

Ta med annat än jobb på ditt cv
Julia Dahl: ”Det finns mycket annat än jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet. Lyft fram allt som kan ha relevans. Det kan handla om att du har varit engagerad i studenttidningen, aktiv i kårstyrelsen eller arrangerat något stort evenemang. Även fritidsintressen kan fungera i det här sammanhanget, till exempel ansvar inom en idrottsförening eller för en större gruppresa. Men strunta i det som är uppenbart onödigt att nämna; det får inte bli ren utfyllnad.”

Läs också: 5 vanliga och svåra intervjufrågor

Det viktiga personliga brevet
Julia Dahl: ”Kolla först om de efterfrågar ett personligt brev, det är inte alltid som de gör det. Men i så fall: se till att använda det för att lyfta fram dina personliga egenskaper. Det är viktigt att du inte repeterar det som står i ditt cv. Anpassa det personliga brevet till just den tjänst du söker, och var noga med att hålla brevet kort och konkret. En halv A4, mer än så bör det i regel inte vara.”

Mirja Sjögren: ”Arbetsgivarna letar efter någon som har något värdefullt att tillföra organisationen, och här har du chansen att förmedla vad du kan bidra med. Du skulle också kunna berätta kort om vad du lärt dig – utöver det rent teoretiska – i utbildningen, till exempel projektledning eller samarbete i grupp.”

Använd sociala medier
Julia Dahl: ”Dagens studenter är väl medvetna om sociala mediers roll, men tänker kanske inte alltid på att utnyttja dem fullt ut. När vi rekryterar söker vi ofta brett efter lämpliga kandidater, så se till att vara tillgänglig via Linkedin. Var noga med att hålla din sida uppdaterad och att den har en professionell inriktning. Se till att följa både rekryteringsföretag och intressanta arbetsgivare för att kunna snappa upp när det finns intressanta tjänster lediga.”

Mirja Sjögren: ”Var aktiv på Linkedin och dela med dig av det du kan eller just har lärt dig. Det signalerar att du är en person med ett generöst förhållningssätt till andra. Börja följa de företag du är intresserad av, och var gärna aktiv i deras flöden. Det blir ett konkret sätt att visa ditt intresse.”

Alla nätverk är viktiga
Mirja Sjögren: ”Betydelsen av olika nätverk, digitala och fysiska, går knappast att överskatta när det handlar om rekryteringar. Det finns forskning som visar att ungefär sju av tio anställningar sker genom kontakter på ett eller annat sätt. Jobba strukturerat med att ta tillvara alla kontakter du har under studietiden; inte minst dina kurskamrater, som länge kommer att vara ditt mest värdefulla nätverk i de här sammanhangen. Så det är också bra att vara aktiv i alumnnätverken efter examen.”

Läs också: Så får du rätt ingångslön

Sök jobb tillsammans
Mirja Sjögren: ”Att söka jobb tillsammans med kompisar kan vara ett sätt att göra det roligare, och att se till att det blir av. Det kan mycket väl vara samma jobb ni söker, och skulle kompisen få jobbet så har du ju en mycket bra kontakt inne i företaget.”

Anmäl dig på rekryteringssidor
Julia Dahl: ”Utnyttja alla möjligheter att synas, för ju mer exponering du har desto större chans är det att du blir hittad av den som söker efter någon med din profil. Kolla vilka rekryteringsbyråer som erbjuder dig att anmäla dig förutsättningslöst och lägg direkt in dina uppgifter där. Rekryteringsbyråer kan många gånger även hjälpa till med att exempelvis bygga ditt cv eller formulera ett personligt brev. Hos oss på Academic Work kan du till exempel skapa en sida och prenumerera på jobb för att få reda på nya tjänster först.”

Ha rätt fokus
Julia Dahl: ”Fokusera på de företag eller branscher som du är genuint intresserad av. Det kommer att lysa igenom i ansökningar och intervjuer om det verkligen är dit du vill. Som relativt oerfaren skulle det kunna vara bra att rikta in sig på nystartade bolag, eftersom en del av dem kan vara mer öppna för att se förbi formella meriter och i stället titta på personliga egenskaper. Samtidigt är det just nu många stora bolag som har ett stort behov av det driv som ofta finns hos nyutexaminerade akademiker.”

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.

Spontanansökningar – gärna i möten
Mirja Sjögren: ”Spontanansökningar har blivit svårare i och med GDPR, eftersom det finns strikta regler för vad som krävs för att företag ska få lagra personuppgifter. Visst kan det ändå vara värt att kontakta ett företag du är lockad av, men det är ännu viktigare att ta tillvara på alla tänkbara tillfällen när du kan få träffa representanter från bolaget. Det kan till exempel vara jobbmässor eller presentationer som företaget håller. Som student kan du på ett naturligt sätt ställa en fråga i stil med ’Vad kan jag göra för att vara intressant för er?”

Läs inte platsannonser bokstavligt
Julia Dahl: ”Det här är något som är mycket viktigt att tänka på för den som är ny på arbetsmarknaden: låt dig inte avskräckas av kriterierna som räknas upp i platsannonsen. Se dem som önskemål snarare än krav. Om du har någon annan kompetens eller egenskap som är värdefull för företaget kanske du kan lära dig det praktiska eller tekniska som behövs allt eftersom.”

Våga gå utanför förstahandsvalet
Julia Dahl: ”Utforska möjligheterna att jobba inom en annan bransch än du först tänkt dig, eller fundera på hur det skulle kunna vara att flytta till en annan ort för att få det jobb du tänkt dig. Var öppen i sinnet och undersök många alternativ. Det finns alltid flera olika vägar att ta dig dit du vill komma så småningom.”

Läs också: Fixa första jobbet som nyexad

Ta ett alternativt förstajobb
Julia Dahl: ”En annan väg till ditt drömjobb kan vara att sikta på en lite annan yrkesroll än du planerat, eller ett ta ett mindre kvalificerat jobb till att börja med. Dagens arbetsmarknad är väldigt rörlig, och har du då lyckats få in en fot på ett företag så har chanserna att få ett mer kvalificerat jobb där ökat väsentligt.”

Träna på jobbintervjun
Mirja Sjögren: ”Öva upp din förmåga till jobbsökande innan det blir skarpt läge. Gör en lång lista med företag som skulle kunna passa dig, oavsett om du tycker att de är intressanta eller ej. Börja med de minst attraktiva, och sök jobb där du tror att du kan lyckas du komma på intervju. En sådan intervju blir en otroligt bra träning i hur du ska hantera den situationen – och vem vet, kanske visar sig det utannonserade jobbet vara mer lockande jobb än du trott. Om inte, eller om du inte blir erbjuden tjänsten, så kommer intervjun ha bidragit till att du blivit vassare på att presentera dig själv när du får chansen att träffa de mest attraktiva arbetsgivarna.”

Komplettera online
Julia Dahl: ”Om du märker att det är någon specifik kunskap som efterfrågas i flera av de roller som du är intresserad av – till exempel efterfrågas Excel-kunskap på hög nivå i många ekonomtjänster – så finns det goda möjligheter att komplettera med det via en online-kurs. Förutom att du lär dig något nytt så kommer det också visa att du är initiativrik och har en passion för att utveckla dig själv. Och det är en egenskap som är högt skattad på arbetsmarknaden numera.”

Läs också: 12 bästa tipsen till en lyckad praktikplats