Vi har frågat EY, KPMG och PwC vad de söker hos nyexade. Här får du svaren på vad vad som kan göra dig till en drömmedarbetare. De anställer hundratals i år. Kanske dig? 

De gillar att du är nyfiken, driven och kommunikativ, har hög social kompetens och digital kompetens. Visa att du är genuint intresserad av företaget och delar dess värderingar.  Här kan du se vad de svarat.   

Anna Svanberg, EY och Annica Hedmark, KPMG

Anna Svanberg, vd EY Sverige:   
Vad tittar ni på när ni anställer unga/nyexade?

EY är ett värderingsstyrt företag där laganda, respekt och integritet är viktiga ledord. Vid sidan av våra medarbetares engagemang och kompetens är det våra gemensamma värderingar som skapar framgång på marknaden. Vårt fokus på mångfald och delaktighet är viktiga delar i hur vi arbetar med våra kunder, utvecklar våra medarbetare och hur vi verkar i samhället runt omkring. Vi välkomnar öppna, energiska människor med olika tankesätt och bakgrund, och som har någon form av entreprenörsanda. För, även om vi lägger stor vikt vid laganda och gemenskap, är EY samtidigt en arbetsplats där du själv ska kunna driva din karriär i den riktning du vill.

Vilka är de mest attraktiva egenskaperna?
Att besitta en hög social kompetens och positiv attityd med god förmåga att samarbeta både i större och mindre grupper.
– Att driva förändringar genom att se framtida möjligheter som ännu inte finns, och att drivas av nya innovationer.
– Omfamna mångfald och en öppenhet för att tänka och arbeta bortom det egna perspektivet.

Vilka är de mest attraktiva kunskaperna hos nybakade?
Vi söker allt ifrån ekonomer, ingenjörer och jurister till systemvetare och techprofiler. Digitaliseringen, i kombination med rådande situation, driver på utveckling och förändring av såväl arbetssätt som yrkesroller, och vi ser ett allt större behov av digital kompetens inom samtliga affärsområden.  

Vad har ni för ingångslön och hur ser löneutvecklingen ut?
Vi erbjuder marknadsmässiga löner och en konkurrenskraftig löneutveckling.

Hur många kommer i anställa i år?
Vi kommer även i år rekrytera cirka 600 nya medarbetare till EY, och det till samtliga affärsområden.  

Läs också: Lång och tuff väg till att bli partner på byrå

Antar att det mest är civilekonomer, men även andra. Hur ser fördelningen ut? Skiljer sig kriterierna?
Vi anställer till samtliga affärsområden då vårt rekryteringsbehov påverkas av kundernas behov, vilka i sin tur påverkas av ökad digitalisering och olika samhällsförändringar. Inom revision sker stora förändringar på grund av automatiseringen och robotiseringen. Även inom andra affärsområden ser vi framför oss stark tillväxt i takt med att vi fortsätter växa inom områden som strategi, operationella förbättringar och transaktioner.
– Vi rekryterar allt mer ingenjörer och systemvetare, även om ekonomerna fortfarande rekryteras i majoritet. Det händer mycket inom branschen som gör att ny kompetens behövs och digitaliseringen gör att kompetensbehovet breddas.

Annica Hedmark, Head of People and Culture, KPMG:

Vilka är de mest attraktiva egenskaperna när KPMG anställer unga/nyexaminerade?
Att vara nyfiken, kommunikativ och driven är något KPMG värderar högt.

Vilka är de mest attraktiva kunskaperna?
Detta varierar ständigt men just nu är det mycket fokus på det digitala och att ha erfarenhet av digitala arbetssätt. 

Är det något annat som är avgörande när ni väljer adepter som ni kan tipsa våra läsare om? 
Vill man jobba på KPMG så är det ett plus om man visar att man har ett genuint intresse för företaget.

Vad har ni för ingångslön och hur ser löneutvecklingen ut?
Lönen är individuell och sätts efter kompetens, utbildning, utbildningsbakgrund, tidigare erfarenheter, vilket verksamhetsområde man ska börja jobba på etc.

Hur många kommer ni anställa i år?
Förra året anställde vi cirka 230 medarbetare och vi kommer att landa däromkring även i år. 

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här. 

Läs också: Så blir du partner i revisionsbranschen

Katarina Roddar, personaldirektör, PwC:

Vilka är de mest attraktiva egenskaperna när PwC anställer unga/ nyexaminerade?
Katarina Roddar, PwC- Vi letar efter medarbetare som känner samhörighet med våra värderingar och som tycker om att samarbeta och vill göra skillnad. Vi värderar också förmågan att lösa problem och intresse för att ta till sig och dela ny kunskap med andra.

Vilka är de mest attraktiva kunskaperna?
För att vara konkurrenskraftiga behöver vi utgå från flera olika kompetenser. Här handlar det om både kunskaper, erfarenheter och personliga egenskaper. Vi använder oss av etablerade tester och ser till helheten och en framtida potential. Om vi ska nämna specifika kunskapsområden som vi rekryterar till just nu så är det till exempel inom ekonomi, finans, revision, IT, data analytics, cybersäkerhet, juridik och skatt.

Är det något annat som är avgörande när ni väljer adepter som ni kan tipsa våra läsare om?
En grundförutsättning är självklart att den som söker sig till oss är motiverad till tjänsten och vårt företag. Det är också viktigt att dela våra värderingar och känna delaktighet i PwC:s syfte. Sedan är det ett plus om du är nyfiken och bra på att bygga långvariga relationer både internt och med kunder.

Vad har ni för ingångslön och hur ser löneutvecklingen ut? 
PwC har en konkurrenskraftig och individuell löneutveckling för våra medarbetare och där ingångslönen varierar beroende på tjänst. 

Hur många kommer ni anställa i år?
Med den tillväxt vi ser framför oss inom våra affärsområden så räknar vi med att rekrytera flera hundra nya medarbetare inom olika kompetensområden och  med olika erfarenhetsnivå. 

Läs också: God efterfrågan på revisorer