Ekonomer med erfarenhet av Power BI, Hyperion eller regelverk som IFRS och som vill utmana och utvecklas är extra eftertraktade av de hetaste arbetsgivarna. 

Avanza, Volvo Cars och H&M är tre av de företag som hamnade i toppskiktet när Universum bad svenska ekonomstudenter ange var de helst skulle vilja arbeta. Vi har frågat de populära arbetsgivarna vad som krävs för att få jobb hos dem.

Ekonom – så ska du formulera ditt cv för att komma på intervju på Avanza

Camilla Hedenfelt, Chief HR Officer, Avanza

Camilla Hedenfelt.

Vad söker ni hos blivande medarbetare?
– Det varierar beroende på kompetensen bland befintliga medarbetare inom olika funktioner eller team och vad vi behöver komplettera med. Vi försöker rekrytera medarbetare med en mix av bakgrund, erfarenhet och personlighet för att på bästa sätt bidra till befintliga team. Vi ser gärna att kandidater har erfarenhet från andra branscher, företagskulturer, arbetssätt och organisationer. En mångfald av personlighet, bakgrund och erfarenhet skapar de bästa teamen.

Läs också: Så stärker du teamet

Vilka ser du som de viktigaste förändringarna när det gäller vilken kompetens som efterfrågas?
– Kompetens inom IT/tech kommer fortsatt att vara oerhört viktigt för Avanza. Vi är en kundfokuserad växande entreprenöriell och snabbrörlig organisation där kompetens och förmåga inom digitalisering, innovation och att ständig utmana och utveckla vår affär fortsatt kommer att vara viktigt.

Hur tror du att kraven kommer att ha förändrats om tre år?
– Mångfald kommer att vara oerhört viktigt för vår strategiska kompetensförsörjning, liksom förmåga och vilja till ständig kompetensutveckling.

Kan du tipsa om hur en kandidat ska formulera sitt cv för att få komma på intervju hos er?
– Ett personligt cv där erfarenhet och utbildning tydligt framgår, så att man känner en nyfikenhet att träffa personen. Vi värdesätter alltid om man haft någon form av extrajobb under studierna eftersom all arbetslivserfarenhet bidrar till personlig utveckling. Även ideella uppdrag och idrottsmeriter är viktiga och bra erfarenheter som uppskattas när vi tittar på nya medarbetare.

Läs också: Ekonom - så skriver du ett bra cv

Egenskaper och kunskaper för ekonomer som vill jobba hos Avanza:

 • Tidigare erfarenheter från andra verksamheter.
 • Digital kompetens.
 • Innovationsförmåga.
 • Vilja till ständig kompetensutveckling.
 • Erfarenhet från extrajobb eller ideella uppdrag under studierna värdesätts.
 • Personligt CV.

Läs också: Hållbarhet en allt mer eftertraktad egenskap bland ekonomer

Specialistkunskaper eftertraktat bland ekonomer som vill jobba på Volvo

Malin Westman, Senior Recruiter, Central Recruitment Team, Volvo Cars

Malin Westman.

Vad söker ni hos blivande medarbetare inom ekonomi?
– Erfarenhet av bokslutsarbete, rapportering eller skatteredovisning. Även erfarenhet inom treasury, fixed assets, real estate, general accounting, revenue accounting, projektredovisning samt från samarbeten i projekt inom ekonomi. Vi söker personer med kunskaper inom IFRS, local/global GAAP, SAP, SAP S/4 Hana, Hyperion samt business intelligence eller Power BI.

Vilka ser du som de viktigaste förändringarna när det gäller vilken kompetens som efterfrågas?
– Det efterfrågas tyngre systemkompetens, mer automatiserade processer – AI, robotics – och digitala kunskaper. Fler riktiga specialister inom respektive område kommer att behövas, därmed färre generalister.

Kan du tipsa om hur en kandidat ska formulera sitt cv för att få komma på intervju hos er?
– Skriv tydligare vad du kan och har åstadkommit i tidigare roller. Framhäv dina expertområden och vad du kan i olika system. Belys hur du kan bringa mervärde till arbetsgivaren.

Läs också: Framtidens kompetens för ekonomer - kreativitet blir eftertraktat

Egenskaper och kunskaper för ekonomer som vill söka jobb på Volvo:

 • Erfarenhet av bokslutsarbete, rapportering eller skatteredovisning.
 • Erfarenhet inom treasury, fixed assets, real estate, general accounting, revenue accounting och projektredovisning samt från samarbeten i projekt inom ekonomi.
 • Kunskaper i IFRS, local/global GAAP, SAP, SAP S/4 Hana, Hyperion samt business intelligence eller Power BI. 
 • Tyngre systemkompetens, automatiserade processer inom AI, robotics och digitala kunskaper.
 • Specialister inom respektive område.

Läs också: Ljus arbetsmarknad för många ekonomer

CV-tips som ger ekonomer jobb på H&M

Tasha Dyhrberg , HR Manager för H&M Sverige och Finland

Vad söker ni hos blivande medarbetare inom ekonomi?
– Vi söker framtida talanger som trivs i en snabbföränderlig miljö, och som inser att starka team med mångfald och inkludering är det som får vår organisation att lyckas. Vi söker kreativa och innovativa entreprenörer som ser möjligheter att påverka och skapa förändring. Dessutom letar vi efter personer som tar initiativ för att förbättra både sitt eget arbete och organisationen i helhet. Det finns vissa roller där vi söker ekonomer som har goda färdigheter i Excel. Erfarenhet av eller intresse för Power BI är meriterande.

Vilken ser du som den viktigaste tendensen när det gäller vilken kompetens som efterfrågas?
– Vi på H&M, och även samhället, är i ständig förändring. Därför är den kompetens som vi ser är viktig i dag – och som kommer att vara viktig de kommande tre åren – att ha ett ”growth mindset”. Med detta menar vi att ha viljan att utveckla sig själv och en positiv inställning till förändring.

Läs också: Det skiljer framgångsrika personer från andra

Kan du tipsa om hur en kandidat ska formulera sitt cv för att få komma på intervju hos er?
– Vi vill ha ett tydligt cv som fokuserar på utbildning och erfarenheter som är relevanta för just den rollen du söker. Det är viktigt att lyfta konkreta exempel på erfarenheter, och även de it-kunskaper som du har med dig – till exempel Excel och Power BI.
– Alla cv som skickas till oss ska vara på engelska, och något som är bra att veta: vi på H&M Group arbetar för att hålla en inkluderande och öppen rekryteringsprocess. Därför ber vi alla sökande att inte skicka med ett personligt brev när de söker en tjänst hos oss, eftersom detta kan orsaka oavsiktlig subjektiv bedömning.

Egenskaper och kunskaper för ekonomer som vill jobba på H&M:

 • Samarbetsorienterade personer.
 • Egenskaper som främjar samarbete, förändring, utveckling och innovation.
 • Initiativrik.
 • Goda färdigheter i Excel, erfarenhet av eller intresse för Power BI.
 • CV på engelska, inget personligt brev.

Läs också: Väck din inre intraprenör

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.