Kommunikatörer behöver ofta kunna Indesign, hantera mät- och analysverktyg, skapa rörlig bild, ha kunskap i hållbarhetskommunikation samt förändringsledning. Använd storytelling kring din persona i ditt cv, komplettera med en informativ film om dig själv som bevis för dina kunskaper.

Läs också: Det säger jobbannonserna egentligen - lär dig tyda rekryteringslingot

I de flesta rekryteringar är det många kandidaters cv:n som ska granskas, och därför är det förstås bra om just ditt cv sticker ut från mängden och väcker intresse. Att låta den grafiska formen avvika från det traditionella och mest förväntade kan vara ett sätt.

Sara Abrahamsson.– Så länge det inte gör att läsbarheten blir sämre tycker jag absolut att du kan ta ut svängarna i designen av ditt cv. Dessutom förväntas du ha goda kunskaper i Indesign i en del kommunikatörsroller, och då kan du ta chansen att visa din formkänsla direkt i det första intrycket, säger Sara Abrahamsson, Chief Candidate Experience Officer på HammerHanborg. 

Kommunikatörer kan förstärka sitt cv med storytelling

Den övergripande utgångspunkten för innehållet och formen på ditt cv ska annars vara att skapa nyfikenhet hos rekryteraren eller företaget, så att de vill veta mer om dig i ett nästa steg av rekryteringsprocessen.

– Även här kan din huvudkompetens komma till nytta, genom att du berättar om dig själv och dina meriter på ett sätt som är anpassat till målgruppen och situationen. Storytelling är en viktig ingrediens i många företags kommunikation, och det kan även du själv dra nytta av i ditt cv.

Hon tycker att det många gånger kan vara bra att kombinera hårda och mjuka värden i berättelsen om dig själv.

– Se alltså till att det framgår tydligt hur du har arbetat och vad resultatet blev, inte bara att du har haft vissa roller eller funktioner. Berätta om situationer och projekt. Sådant är viktigare än att ta upp kurser och utbildningar, eftersom det spelar mindre roll hur du har skaffat kompetensen. 

Läs också: Då vågar du skriva på avtalet

Rörlig bild viktig kompetens i kommunikatörers cv

Sara Abrahamsson tipsar också om att det blir allt vanligare att kommunikatören förväntas kunna producera rörlig bild, åtminstone enkla filmer till sociala medier. Något som även det passar bra att visa upp direkt i cv:t.

– Gör en film där du presenterar dig, men undvik att upprepa det som de redan kan läsa sig till. Låt filmen vara mer personlig än cv:t, men givetvis på ett sätt som passar i en professionell kontext. Den bör vara kort och koncis, så att du visar att du kan framföra ett budskap på ett effektivt sätt.

Även om det är bra om ditt cv är så ”flygfärdigt” som möjligt, så är det alltid relevant att gå igenom och revidera det en aning för att passa precis det som efterfrågas när du söker en specifik tjänst.

– Det blir ju också ett sätt att indirekt visa upp dina färdigheter som kommunikatör, eftersom det åtminstone till viss del handlar om målgruppsanpassning. Du ska lyfta fram det som är relevant, men även ha förmågan att välja bort det som inte passar in.

Läs också: Mest attraktiva egenskaperna för att få jobb inom staten

Stavfel största misstaget i kommunikatörers cv

Men när det gäller att visa dina färdigheter – snarare än meriter och fakta – är nog ändå det allra viktigaste att säkerställa att cv:t är helt fritt från stavfel, särskrivningar och syftningsfel.  Det är lätt hänt att något slinker med, oavsett hur noga du tycker att du har läst. Men det är så onödigt; ta hjälp av någon annan som kan gå igenom allt med nya ögon.

Sara Abrahamsson konstaterar att arbetsmarknaden har utvecklats till att bli mycket av en kandidaternas marknad, även för kommunikatörer.

– Inom andra professioner, som it-akademiker, har det varit så länge, men någon gång under hösten 2021 svängde det tydligt om för kommunikatörer, säger hon.

Läs också: Bästa tidpunkten att skicka in din ansökan

Hållbarhet allt viktigare kompetens bland kommunikatörer

Det som ofta efterfrågas är kompetenser som är kopplade till hållbarhetskommunikation eller förändringsledning.

– Det är inte ovanligt att exempelvis en kommunikationschef får agera som förändringsledare, eftersom det är så mycket kommunikation som ingår i en sådan roll.

En annan attraktiv kompetens är att kunna jobba med mätningar.

– Dagens kommunikatör förväntas kunna arbeta affärsnära, med datadrivna beslut som går att följa upp med mätningar för att vad det konkret har bidragit med till företaget, säger Sara Abrahamsson.

Ett bra cv för en kommunikatör 2022 innehåller:

  1. Inga stavfel, särskrivningar eller syftningsfel!
  2. Bevisade kunskaper i exempelvis specifika Adobeprogram genom att formge ditt cv.
  3. Bevisade kunskaper i storytelling, genom att bygga ditt cv utefter den målgrupp du vill nå.
  4. Bevisade kunskaper i rörlig media genom att komplettera med en personlig film.
  5. Fokusera på att berätta om situationer och projekt framför utbildningar.
  6. Hårda kunskaper som mät- och analysverktyg.
  7. Attraktivt är kunskaper inom hållbarhetskommunikation eller förändringsledning.

Läs också: Seniorens tips för att få nytt jobb som äldre