Företaget ägs av Handelshögskolan i Stockholm och erbjuder framför allt chefer, ledare och specialister inom näringsliv och offentlig verksamhet kortare och längre kurser.

– Ungefär 3 000 personer per år deltar i våra cirka 130 utbildningar. Den kortaste är några timmar, den längsta går över 18 månader, och övriga däremellan, berättar Katarina Hägg.

– 18 månaders utbildning leder fram till en Executive MBA-examen. En del av utbildningarna är digitala och genomförs på distans, medan andra kräver fysisk närvaro av deltagarna. Ofta är det frågan om en kombination.

Katarina Hägg– Vi har arbetat med vidareutbildning sedan 1970-talet och erbjuder både öppna kurser och program och de som är skräddarsydda för olika organisationers behov. Även om det alltid har behövts kompetensutveckling och vidareutbildning är det tydligt att behovet ökar i takt med att samhället förändras allt snabbare.

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.

Inom vilka områden?
– För vår del inom framför allt ledarskap, företagsledning, innovation och hållbar tillväxt, och finansiell ekonomi.

– Arbetstagare är i dag mycket mer medvetna om vilka krav de kan ställa på arbetsgivare, och ställer också andra krav än tidigare. För att locka till sig talang och vara attraktiv som arbetsgivare behöver företag och organisationer mycket mer än tidigare se till att deras medarbetare hela tiden utvecklas och lär sig nytt.

Bör arbetsgivare få stimulera medarbetares kulturella och intellektuella intressen på liknande villkor som de i dag kan ge friskvårdsbidrag till motionsaktiviteter?

– Jag tror att alla sätt att stimulera till ökat lärande är nödvändiga och tycker att det låter som en intressant idé om friskvårdbidraget även skulle kunna användas till kulturella aktiviteter, inköp av litteratur eller liknande.

– Ska vi som människor fortsätta att vara konkurrenskraftiga samtidigt som tekniken blir allt mer potent behöver vi bli bättre på att vara just människor. För det krävs det mer än fakta och forskningsbaserad kunskap – även om det så klart är grunden.

Vad innebär det?
– Vi behöver utveckla vår förmåga att vara nyfikna, kreativa, kritiskt tänkande, empatiska, utmana det som vi ställs inför och öka den kulturella förståelsen – bli mer bildade, helt enkelt.

– Konst, litteratur, musik och teater bidrar till detta och kan sätta i gång viktiga intellektuella processer.

Kompetensutveckling är friskvård för huvudet

  • Behovet av kontinuerlig kompetensutveckling är stort och växande, vittnar både anställda och arbetsgivare om. Det är vanligt att arbetsgivare erbjuder anställda bidrag till kroppslig fysisk friskvård i olika former. Något liknande system för kompetensutveckling eller personlig utveckling – ”friskvård för hjärnan” – är däremot ovanligt. Det finns dock exempel på motsatsen.
  • På kommunikationsbyrån BCW till exempel har anställda två ”inspirationsdagar” per år som de själva bestämmer över. På Google har anställda en arbetsdag i veckan som de själva styr över.
  • Och i vårt grannland Finland kan friskvårdsbidraget även användas till kulturupplevelser.

Behovet av kompetensutveckling är större än någonsin

Här får medarbetarna fria inspirationsdagar

Behovet av vidareutbildningar ökar i takt med samhällets förändring

Hundra heta tips på kompetensutveckling

Läs också: ”Är jag för gammal för att vidareutbilda mig? Absolut inte!”

Läs också: Nya omställningsstudiestödet – så blir du godkänd

Läs också: Bli en framgångsrik projektledare

Granskning av medlemmarnas kompetensutveckling och vidareutbildning

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.