Mia Ingelström är civilekonom och var mitt i karriären när hon en dag började fundera: vad ville hon egentligen med sitt liv? Inför föräldraledigheten med sitt tredje barn bestämde sig Mia och hennes man för att ta ett tillfälligt kliv ur vardagen, och med planering och pausade kostnader kunde de ägna ett år åt att resa runt i världen.

Väl hemma märkte hon direkt att det inte kändes som ett alternativ att gå tillbaka till lönearbetet, och efter att ha gjort kalkyler om hur stor inkomst hon behövde sade hon upp sig. Nu, fem år senare, arbetar hon i det egna företaget Financial Fitness med att coacha privatpersoner och företagare i frågor som rör livet och ekonomin. 

Hon kallar sig ”ekonomi-PT” och tog en dag sig an att coacha beteendevetaren och författaren Veronica Linarfve till en tillvaro med full koll på ekonomin – och med en större ekonomisk frihet. ”Träningsprogrammet” som de genomförde tillsammans har nu blivit bok: ”Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor”.

Läs också: Så får du CSN-pengarna att räcka längre

– Metoden i boken passar precis lika bra för män som för kvinnor. Däremot är det ett faktum att kvinnor behöver boostas mer kring de här frågorna, av flera anledningar. Bland annat är hushållsekonomin ofta mannens uppgift i ett traditionellt par och dessutom är kvinnor som regel inte lika riskbenägna som män, säger Mia Ingelström.

Veronica Linarfve berättar att både hon och hennes man har yrken som gör att de har full koll på affärsplaner och budgetar i sina professionella roller. Men med privatekonomin såg det annorlunda ut.

– Vi hade som många andra inga akuta behov av att göra några ekonomiska förändringar. Saldot på lönekontot låg alltid på plus, och det var lätt att vara nöjd med det. Samtidigt insåg jag att jag inte alls hade koll – befann jag mig i ett tryggt läge?, säger hon. 

Hennes privatekonomiska träning började med en kartläggning av utgifter och inkomster, för att helt enkelt ha en rättvisande balansräkning att utgå från.

Läs också: Få studieekonomin att gå ihop

– Nästa steg var att se vilka utgifter vi kunde påverka, och det gick snabbt upp för mig att vi i min familj betalade 30.000 kronor mer än vi behövde varje år! Och att sänka kostnaderna på sådant som elavtal och försäkringar tog inte lång tid – jag skämdes ögonen ur mig att jag inte tagit tag i det tidigare.

Mia Ingelström berättar att en normal svensk familj lätt kan göra en besparing i just den storleksordningen, kanske uppemot 3.000 kronor per månad, genom att se över sina avtal och abonnemang.

– Det intressanta är att det inte kräver någon livsstilsförändring. Ni lever som tidigare, bara mycket billigare, säger hon.

Nästa steg var att definiera målen, och för Veronica Linarfve var det att få tid över att sitta och skriva.

– Målen kan förstås variera väldigt mycket, men ofta går det att nå målen genom att ta kontroll över sin ekonomi. Genom att skaffa dig den kontrollen så kan du styra ditt liv i de flesta riktningar, säger Mia Ingelström.

Hon tycker att man kan se det som att man gör en affärsplan för livet.

– Vilket alltså inte är samma sak som en karriärplan, inte heller att du nödvändigtvis ska satsa på att bli ekonomiskt oberoende. Men du kanske kan gå en utbildning, få en mindre pressad vardag eller vad du nu har för mål. Fast det kräver att du har en plan och att du har bestämt dig för att följa den.

För fler tips följ ekonomipt på instagram  eller läs mer här .

Läs också: De är svenska mästare i ekonomi

Fem steg till ekonomisk frihet

  1. Sätt dig ner och fundera på vad du verkligen vill göra med ditt liv. Du kanske älskar ditt jobb, men önskar att det inte tog så mycket av din tid. Eller så har du en dröm om att starta eget, skriva en bok eller gå en kurs i något som du tycker är kul.
  2. Om du lever i en relation, se till att ni pratar ihop er om drömmar och förväntningar. Vilken är er gemensamma målbild, hur vill ni att livet ska vara – vad vill ni kämpa för?
  3. Gör en kartläggning av vad målet eller målen skulle kosta.
  4. Har du ekonomiska möjligheter att ta ett steg mot målet redan nu? Oavsett om du har det eller inte så är det en jättebra idé att se över utgifter och inkomster. Var går det att spara eller dra ner? Finns det inkomster du kan öka? Ofta sitter vi redan på en guldgruva utan att tänka på det – börja gräv där du står och se vad det ger!
  5. Fortsätt att koppla pengar till möjligheter, inte till problem. Kontroll på ekonomin gör att det går att ge utlopp för nyfikenhet, drömmar och intressen!

Så mycket förlorar medlemmarna på obetald övertid

Gratisjobbet
Tre av fyra Akavia-medlemmar arbetar ofta över, många flera timma ri veckan. Nästan var tredje får inte kompensation för sitt övertidsarbete. Det visar en ny undersökning. Akavia Aspekts granskning om det obetalda övertidsarbetet publicerades i mars 2021.

Så mycket förlorar du på obetald övertid

Sveriges åklagare är tidspressade

Återkommande övertidsarbete kan vara ett hot mot hälsan

Coronan skapar ökade krav på att kunna stänga av jobbet

Arbetsplatsen där få jobbar övertid