Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Självledarskap

Ekonomisk frihet – inom räckhåll

Publicerad

Vad vill du ändra i din tillvaro? Vad drömmer du om? Vad skulle det kosta? Svaren på de frågorna är utgångspunkten för att göra en förändring – som antagligen är fullt möjlig. Men den kommer inte av sig själv, konstaterar ”ekonomi-PT:n” Mia Ingelström.

Mia Ingelström är civilekonom och var mitt i karriären när hon en dag började fundera: vad ville hon egentligen med sitt liv? Inför föräldraledigheten med sitt tredje barn bestämde sig Mia och hennes man för att ta ett tillfälligt kliv ur vardagen, och med planering och pausade kostnader kunde de ägna ett år åt att resa runt i världen.

Väl hemma märkte hon direkt att det inte kändes som ett alternativ att gå tillbaka till lönearbetet, och efter att ha gjort kalkyler om hur stor inkomst hon behövde sade hon upp sig. Nu, fem år senare, arbetar hon i det egna företaget Financial Fitness med att coacha privatpersoner och företagare i frågor som rör livet och ekonomin. 

Hon kallar sig ”ekonomi-PT” och tog en dag sig an att coacha beteendevetaren och författaren Veronica Linarfve till en tillvaro med full koll på ekonomin – och med en större ekonomisk frihet. ”Träningsprogrammet” som de genomförde tillsammans har nu blivit bok: ”Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor”.

– Metoden i boken passar precis lika bra för män som för kvinnor. Däremot är det ett faktum att kvinnor behöver boostas mer kring de här frågorna, av flera anledningar. Bland annat är hushållsekonomin ofta mannens uppgift i ett traditionellt par och dessutom är kvinnor som regel inte lika riskbenägna som män, säger Mia Ingelström.

Veronica Linarfve berättar att både hon och hennes man har yrken som gör att de har full koll på affärsplaner och budgetar i sina professionella roller. Men med privatekonomin såg det annorlunda ut.

– Vi hade som många andra inga akuta behov av att göra några ekonomiska förändringar. Saldot på lönekontot låg alltid på plus, och det var lätt att vara nöjd med det. Samtidigt insåg jag att jag inte alls hade koll – befann jag mig i ett tryggt läge?, säger hon. 

Hennes privatekonomiska träning började med en kartläggning av utgifter och inkomster, för att helt enkelt ha en rättvisande balansräkning att utgå från.

– Nästa steg var att se vilka utgifter vi kunde påverka, och det gick snabbt upp för mig att vi i min familj betalade 30.000 kronor mer än vi behövde varje år! Och att sänka kostnaderna på sådant som elavtal och försäkringar tog inte lång tid – jag skämdes ögonen ur mig att jag inte tagit tag i det tidigare.

Mia Ingelström berättar att en normal svensk familj lätt kan göra en besparing i just den storleksordningen, kanske uppemot 3.000 kronor per månad, genom att se över sina avtal och abonnemang.

– Det intressanta är att det inte kräver någon livsstilsförändring. Ni lever som tidigare, bara mycket billigare, säger hon.

Nästa steg var att definiera målen, och för Veronica Linarfve var det att få tid över att sitta och skriva.

– Målen kan förstås variera väldigt mycket, men ofta går det att nå målen genom att ta kontroll över sin ekonomi. Genom att skaffa dig den kontrollen så kan du styra ditt liv i de flesta riktningar, säger Mia Ingelström.

Hon tycker att man kan se det som att man gör en affärsplan för livet.

– Vilket alltså inte är samma sak som en karriärplan, inte heller att du nödvändigtvis ska satsa på att bli ekonomiskt oberoende. Men du kanske kan gå en utbildning, få en mindre pressad vardag eller vad du nu har för mål. Fast det kräver att du har en plan och att du har bestämt dig för att följa den.

För fler tips följ ekonomipt på instagram  eller läs mer här .

Publicerad