Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Söka jobb

Egenskaperna de attraktivaste arbetsgivarna söker

Publicerad

Är du sugen på att börja på ett riktigt populärt bolag? Här får du svar på vad som kan göra dig till en drömrekrytering för privata arbetsgivare som Ikea, Nasdaq, Spotify, och Volvo Cars.

Här får du tips från de fyra populära och stora arbetsgivarna Volvo Cars, Ikea, Nasdaq samt Spotify om vad de söker för egenskaper bland de människor de rekryterar.

De gillar att du delar deras värdegrund. Visa vilja, driv och nyfikenhet samt att du vill lära dig. Vi har gjort en rundrigning till några av de mest attraktiva arbetsgivarna för att höra vad de tittar på när de söker efter kandidater. Här är deras svar. Läs också vad revisionsbolagen söker här.

Ikea: “Vi rekryterar människor inte CV:n”

Vilka är de mest attraktiva egenskaperna när Ikea anställer unga/nyexaminerade?
IKEA är ett varumärke, men många bolag och beroende på vart man söker sig och till vilken tjänst så finns det naturligtvis olika kompetenskrav. Vi har bland annat tjänster inom ekonomi, juridik, IT, produktutveckling, kommunikation, marknadsföring, HR, logistik och försäljning. Vi brukar säga att vi rekryterar människor, inte CV:n. Det allra viktigaste för oss är att personerna vi rekryterar delar Ikeas värdegrund och inspireras av den. Med det menar vi att det är viktigt att man vill jobba mot vår vision - att skapa en bättre vardag för de många människorna - och att ha samma värderingar som vi har på IKEA, som till exempel att jobba inkluderande, att kunna samarbeta samt att ha viljan och drivkraften att förnya och förbättra. 

Vilka är de mest attraktiva kunskaperna? *Är det något annat som är avgörande när ni väljer adepter som ni kan tipsa våra läsare om?
Eftersom det viktigaste för oss är vem du är så kommer kompetens och erfarenhet i andra hand. Kompetenser kan självklart vara en fördel, men det är samtidigt någonting som vi kan tillföra - man kan lära sig många saker när man väl är på plats. Viljan att lära sig och vara öppen att testa nya saker, även om det innebär misslyckanden, är någonting vi uppmuntrar. Det inkluderar även en vilja att testa olika delar av organisationen - det finns många olika vägar man kan ta inom IKEA, beroende på vad man vill göra och vilken slags karriär man tänker sig.

Vad har ni för ingångslön och hur ser löneutvecklingen ut?
Löner varierar beroende på i vilken del av verksamheten du arbetar. För oss är det viktigt att alla våra medarbetare känner sig välkomnade och uppskattade, vilket är anledning till att vi erbjuder flera förmåner till våra medarbetare, som är samma oavsett var man än befinner sig i världen. Bland annat har vi arbetat sedan 2013 med lojalitetsprogrammet Tack! där vi uppmärksammar medarbetarnas bidrag till IKEAs framgång. Alla heltidsanställda medarbetare får samma belopp – oavsett enhet, befattning eller lön. 

Läs också: Personlighetstester är bra - i rätt sammanhang

Nasdaq: “Vilja, driv och nyfikenhet är det primära”   

Vilka är de mest attraktiva egenskaperna när ni anställer unga/nyexade?
Naturligtvis så är färdigheter, kunskaper och erfarenheter viktiga komponenter när du söker ett jobb på Nasdaq och något som vi noga bedömer, men jag vill verkligen understryka att vilja, driv och nyfikenhet är det primära vi letar efter. Utan detta så kommer inte det förstnämnda till nytta, så jag skulle verkligen rekommendera att framhäva tidigare erfarenheter som kan visa varför just du har viljan, drivet och nyfikenheten.

Vilka är de mest attraktiva kunskaperna?
Nasdaq’s teknologi är ryggraden för många utav världens marknader. Vår teknologi gör det möjligt för våra klienter att planera, optimera och utföra sin affärsvision med tillförsikt och innovation. Denna teknologi som vi erbjuder våra klienter är våra anställda en fundamental del av skapandet, så om jag ska välja så säger jag definitivt tekniska kunskaper inom mjukvaruutveckling. Vi lär dig resten, så länge du kan grunderna och har drivet och viljan att lära.

Är det något annat som är avgörande när ni väljer adepter som ni kan tipsa våra läsare om?
Erfarenheter som inte nödvändigtvis är kopplade till dina studier eller tidigare arbeten, så som förtroendeuppdrag i olika föreningar eller liknande, intressen/hobbies där du får lära eller ta i bruk färdigheter och förmågor som kan översättas i arbetslivet, eller andra aktiviteter där du övar upp din värderingsförmåga och förhållningssätt.

Vad har ni för ingångslön och hur ser löneutvecklingen ut?
Frågan om iingångslön mm är svår för oss att svar på då det styrs av position, erfarenheter mm. Men på samma sätt som vi ska vara en konkurrenskraftig arbetsgivare när det gäller arbetsmiljö och utveckling så spelar såklart lön in.

Hur många kommer ni anställa i år?
I Europa så räknar vi med ca 250 personer totalt, med majoriteten av tillsättningarna i Stockholm, Umeå och Vilnius.

Vilka typ av personer söker ni främst? 

Alla är viktiga för vår verksamhet och vi är alltid på jakt efter talang inom alla yrkesgrupper. Dock så skulle jag säga att det största behovet ligger på den tekniska sidan av verksamheten, det vill säga utvecklare, testare, projektledare, business analyst.

Hur tänker ni kring onboarding i dessa tider? 
Med tanke på att hela våra verksamhet i stort sett drivs från hemmet för att skapa trygga förutsättningar för våra anställda, så har det också inneburit att vi snabbt var tvungna att ställa om vår onboarding till en virtuell sådan. Under dessa pandemi-tider så har vi onboardat ett hundratal nyanställda i Europa virtuellt. Det centrala i denna typ av onboarding har varit att skapa en så trygg virtuell miljö som möjligt genom att ge varje nyanställd en så god upplevelse som möjligt och möjliggöra att de nyanställda får alla resurser och kontaktytor dom behöver för att lyckas i sin roll – även virtuellt.

Vad gör ni för att underlätta för dem som kommer nya under Corona?  
Vi har ett internt onboarding program som alla nyanställda, tillsammans med andra nyanställda, går igenom. Varje nyanställd får även en tilldelad buddy som ska agera som mentor/coach. Vidare så får våra ledare verktyg för att lyckas navigera i den digitala miljön och för att säkerställa ett tydligt och tryggt ledarskap.

Läs också: Byta jobb efter 50 års ålder  så tacklar du ålderismen

Spotify: “Bifoga arbetsprover”

Vilka är de mest attraktiva egenskaperna när ni anställer unga/nyexaade?  
Mycket handlar om självledarskap, samarbete och ett growth mindset, att du är nyfiken och öppen att lära och lära nytt, att du tar med dig dina erfarenheter in i vår organisation och delar med dig av dina erfarenheter och din kunskap för att vi ska kunna leverera den bästa produkten och upplevelsen till våra artister såväl som våra lyssnare.

Vilka är de mest attraktiva kunskaperna?
Kompetensmässigt så är det utan tvekan ingenjörer inom mjukvaruutveckling som vi anställer allra mest av samt övriga roller inom produktutveckling, designers, researchers och produktchefer. Vi har även andra roller i allt från de globala supportfunktionerna såsom Finans, Juridik, Varumärke, Fastigheter, Strategi och HR samt de mer kommersiella roller inom marknad och försäljning. Redaktörskompetens inom musik och podcast m m är också stora rekryteringsområden för oss. 

Är det något annat som är avgörande när ni väljer adepter som ni kan tipsa våra läsare om?
Vi pratar mycket om culture add on, det vill säga att vi söker individer med olika bakgrund, erfarenheter och synsätt så att vi kan fortsätta vara dynamiska och innovativa. Det är viktigt att våra medarbetare alla tillför olika och nya perspektiv. Bästa tipset är att läsa annonsen noga och se till att din cv och ansökan reflekterar de kompetenser som efterfrågas, gärna på ett personligt sätt med ett personligt brev och om du har möjlighet att bifoga arbetsprover inom de mer kreativa yrkena, din portfolio till exempel. Att vara passionerat nyfiken, kunna hantera komplexa situationer och ständig förändring har visat sig vara bra egenskaper på Spotify. Även att inte vara hierarkisk eller politisk, utan att göra impact och kunna påverka oavsett roll eller tillfälligt uppdrag. 

Vad har ni för ingångslön och hur ser löneutvecklingen ut? 
Vi har olika ingångslöner för olika yrken, men vi betalar konkurrenskraftiga löner.

Hur många kommer ni anställa i år? 
Totalt globalt som företaget anställer vi cirka 2 000 personer i år. Vi har varit och kommer vara i denna hypertillväxt i flera år. 

Läs också: 7 ätt att få ditt cv att sticka ut

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.

 

Volvo Cars: “Vi lägger ribban högt”

Vilka är de mest attraktiva egenskaperna när Volvo Cars anställer unga/ nyexade? 

Vi lägger ribban rätt högt och tittar efte ett antal kombinerade personliga egenskaper, motivation och beteenden. Mitt råd är dock att välja några få. Nyexade behöver passa in på våra kärnkompetenser samarbete, att driva resultat, ingjuta förtroende och självutveckling.

Vilka är de mest attraktiva kunskaperna? 

En av de mest attraktiva kunskaperna finns inom mjukvaruutveckling och data science.

Ät det något annat som är avgörande när ni väljer adepter?

Mångfald när det kommer till kön och kulturell mångfald.

Vad har ni för ingångslön och hur ser löneutvecklingen ut?

– Vi erbjuder konkurrenskraftiga löner baserat på marknadsstandard under det tvååriga Graduateprogrammet. När programmet är slut den omvärderas lönen vid en flytt till mer specificerade roller där könen kan justeras baserat på marknadsvärdet och interna värdet.     

Hur många kommer ni anställa i år?

– Cirka 50 stycken Global Graduates 2021 

Vilken typ av personer söker ni främst, ekonomer, tekniker, ingenjörer, personalvetare, forskare, etc?

– Alla nämnda med störst behov inom Produkt skapande, särskilt mjukvaruingenjörer och data science. 

Hur tänker ni kring onboarding i dessa tider? 

– Allt som görs sker med konsistent engagemang, kommunikation och i att sätta  förväntningar, uppföljningar och digitala/virtuella event och presentationer. 

Vad gör ni för att underlätta för dem som kommer nya under corona?

– Digitalt format, virtuella intervjuer, digitaliserade processer, dvs kontakter, inspelade intervjusvar från kandidater, virtuella intervjuer, online bedömningar, digital onboarding, etc.

Kompetenserna som blir viktigast för ditt yrke i framtiden

Tre av fyra arbetsgivare i Akavia Aspekts stora enkätundersökning anser att deras bransch är i behov av ett kompetenslyft. En majoritet menar att det är arbetsgivarna som har det främsta ansvaret för kompetenshöjningen. Många lyfter fram digitalisering, säkerhet och kommunikation som kritiska områden.

Här har vi samlat texterna från temat Kompetenslyft - Så säkrar du din hjärna för fratiden" som belyser vilka kompetenser och förmågor du behöver i framtiden för att fortsätta vara relevant på arbetsmarknaden. 

Kompetenser och förmågor du behöver i framtidens arbetsliv

Ekonom – Kreativt tänk allt viktigare

Jurister behöver skaffa etisk kompass

Samhällsvetare – Helhetsperspektiv attraktivt

It och tech måste ständigt lära om

Personalvetare – AI driver förändring

Kommunikatörer måste kunna tolka data

Publicerad