Här är tipsen på branscher att söka sig till eller undvika när konjunkturen stramar åt.

Charlotte Lindman, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen och rekryteringsexpert Therese Vikenbacke ger sina bästa råd till studenter som ska söka jobb.

Läs också: Fixa första jobbet - trots lågkonjunktur

Välj bort detaljhandeln och byggbranschen – då är det goda förutsättningar för nyutexaminerade studenter att få jobb.

Charlotte Lindman– Konjunkturen bromsar köpkraften, så vi ser att det kan bli större konkurrens om arbeten inom detaljhandel och bygg som också spelar över på tjänstesektorn, säger Charlotte Lindman, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

Det kommer att bli hårdare konkurrens om jobben 2023, men studenter med högskoleexamen har fortfarande goda möjligheter att komma in på arbetsmarknaden.

– Det är fortfarande brist och stor efterfrågan på utbildad arbetskraft så därför tror jag inte att studenterna som är medlemmar i Akavia kommer att drabbas så hårt det här året, säger hon.

Enligt prognosen är det först andra halvåret 2023 som arbetsmarknaden kommer att drabbas av lågkonjunkturen. Charlotte Lindman som arbetat på Arbetsförmedlingen sedan tolv år tillbaka bedömer att det främst är outbildad arbetskraft och ungdomar utan högskoleexamen som kommer att drabbas hårdast.

Läs också: Hitta sommarjobbet i utmanande tider 

Men även nyutexaminerade studenter med högskoleexamen bör tänka långsiktigt och ta sig in på arbetsmarknaden genom till exempel sommarjobb och extrajobb.

– Var ute i god tid och dra i flera trådar samtidigt, säger hon.

Therese VikenbackeJust nu ser Therese Vikenbacke, leveranschef på StudentConsulting, inga tendenser till en svårare arbetsmarknad för Akavias studenter.

– Men jag tror det är viktigt att tänka längre, se över vilka branscher och yrken som inte är konjunkturkänsliga, säger hon.

Det är fortfarande en stor kompetensbrist i samhället som gör att nyutexaminerade studenter med högskoleexamen välkomnas på arbetsmarknaden.

– Det behövs en kompetensväxling och många företag satsar därför på traineeprogram, säger Therese Vikenbacke.

Hon bedömer att studenter som tar examen i år måste ha en öppenhet kring var de vill starta sin karriär.

– Drömjobbet blir kanske inte det första de kommer ut till, säger hon och rekommenderar att studenter tänker mer långsiktigt och planerar sina yrkesval.

Och även om det bara blir ett extrajobb på några veckor så har det betydelse på ett cv.

Läs också: Så planerar du karriären genom hela arbetslivet

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här. 

Kompetenserna som blir viktigast för ditt yrke i framtiden

Tre av fyra arbetsgivare i Akavia Aspekts stora enkätundersökning anser att deras bransch är i behov av ett kompetenslyft. En majoritet menar att det är arbetsgivarna som har det främsta ansvaret för kompetenshöjningen. Många lyfter fram digitalisering, säkerhet och kommunikation som kritiska områden.

Här har vi samlat texterna från temat Kompetenslyft - Så säkrar du din hjärna för fratiden" som belyser vilka kompetenser och förmågor du behöver i framtiden för att fortsätta vara relevant på arbetsmarknaden. 

Kompetenser och förmågor du behöver i framtidens arbetsliv

Ekonom – Kreativt tänk allt viktigare

Jurister behöver skaffa etisk kompass

Samhällsvetare – Helhetsperspektiv attraktivt

It och tech måste ständigt lära om

Personalvetare – AI driver förändring

Kommunikatörer måste kunna tolka data